Wetenschappers stellen: teloorgang toerisme dreigt bij groei MAA - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
17-01-2021, 14:28
 

Bewolkt
5°C
gevoelstemperatuur: 4°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 93%
windsnelheid: 1 bft W
UV-Index: 0
zonsopgang: 08:32
zonsondergang: 17:03
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
27-11-2020
Deel dit op:

Wetenschappers stellen: teloorgang toerisme dreigt bij groei MAA

MAASTRICHT – In 2019 hebben zowel Prof. Dr. Luc Soete, oud Rector Magnificus van Maastricht University, als een team van onderzoekers van Bureau Buiten in een tweetal studies (Strategisch Actieplan Middengebied en Bestemming Zuid-Limburg 2030) geconcludeerd dat het luchtvaartlawaai als gevolg van het toegenomen vliegverkeer van o.a. Maastricht Aachen Airport (MAA) de kernwaarden van Zuid-Limburg als een duurzame toeristische bestemming aantast.

Koninklijke Horeca Nederland Zuid-Limburg / Vaals, Hiswa/Recron en Visit Zuid-Limburg (samen ca. 1.900 aangesloten ondernemers) hebben daarop besloten om de impact van dit luchtvaartgeluid op het toerisme en de verblijfsrecreatie nader te laten onderzoeken. Dit ook om deze uitkomsten mee te laten wegen in het advies dat de heer Pieter van Geel in opdracht van Provincie Limburg opstelt over de toekomst van MAA.

Wetenschappelijk team
Het onderzoek is uitgevoerd door een team van wetenschappers onder leiding van Dr. Ing. Paul Peeters, lector aan de Breda University of Applied Science. Dr. Ing. Peeters is gepromoveerd op het thema toerisme en luchtvaart en wordt in Nederland gezien als dé deskundige op dit terrein.
Het is voor het eerst dat in Nederland een wetenschappelijke studie is verricht naar de gevolgen van luchtvaartlawaai op de toeristische bedrijfstak.
De conclusie van het wetenschappelijk team o.l.v. Dr. Ing. Peeters is alarmerend:
“Ons onderzoek laat zien dat de rustzoekende verblijfstoerist langzaam dreigt af te haken vooral door het afnemen van herhaalbezoek. Dat levert niet alleen direct jaarlijks significante omzetverliezen op die in de vele tientallen miljoenen kunnen lopen, maar raakt mogelijk ook direct een deel van het groeimechanisme van het toerisme in deze streek.
Dat kan een kettingreactie veroorzaken in afname herhaalbezoek, afname draagvlak voor
voorzieningen inclusief monumenten, natuurgebieden, toeristische infrastructuur en daardoor een verder afnemen van de aantrekkelijkheid van het gebied als bestemming voor de rustzoekende toerist.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin