Wielrennen populairder dan ooit– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
13-06-2021, 09:32
 

Meest zonnig
14°C
gevoelstemperatuur: 18°C
luchtdruk: 1030 mb
vochtigheid: 76%
windsnelheid: 0 bft ONO
UV-Index: 3
zonsopgang: 05:23
zonsondergang: 21:52
Meer verwachtingen...
 


Autumn 2- 120 x 600
16-04-2021
Deel dit op:

Wielrennen populairder dan ooit

LANDGRAAF – Sinds de coronacrisis is wielrennen populairder dan ooit onder Nederlanders. De racefietsen zijn inmiddels niet meer aan te slepen. Qua ledenaantallen en beoefenaars behoort wielersport tot een van de grootste sporten in Nederland.

Maar hoe doen we het op internationaal niveau? En hoe zit het met de man-vrouwverhouding bij Nederlandse top- en amateurwielrenners? Het online winkelcentrum beslist.nl onderzocht wielrenstatistieken in aanloop naar de Amstel Gold Race, die plaatsvindt aanstaande zondag.

Run op racefietsen
De vraag naar racefietsen is geëxplodeerd sinds de uitbraak van het coronavirus. Deze run heeft tot een werkelijk tekort aan wielrenfietsen geleidt bij de meeste Nederlandse retailers en webshops, en zo ook bij online winkelcentrum beslist.nl. In vergelijking met twee jaar geleden is er inmiddels al twee derde deel van het aanbod wielrenfietsen weggevallen op beslist.nl.

Populariteit van wielrennen in Nederland
De afgelopen jaren nam het aantal wielerverenigingen toe in ons land, van 711 verenigingen in 2013 naar 750 verenigingen in 2019. Dat is een toename van 5 procent.

Een typische mannensport?
In het onderzoek is ook de man-vrouwverhouding onder wielrenners onderzocht. De meeste sportverenigingen streven naar een gelijkheid tussen beide geslachten, toch is er vaak sprake van een scheve man-vrouwverhouding bij veel sporten. Gemiddeld bij populaire sporten in Nederland is ongeveer 70 procent man.

Hierdoor ontstaan in sommige gevallen échte mannen- of vrouwensporten. Zo is wielrennen een mannensport, namelijk 87,9 procent van de geregistreerde wielrenners bij wielerverenigingen is man.

Vrouwelijke wielrensters aan de top
In het onderzoek zijn ook de internationale prestaties van de Nederlandse Wielrenners onder de loep genomen. De mannen staan de afgelopen 3 jaar onafgebroken in de top 20 van de Internationale Wielerunie (UCI). Het meest succesvolle jaar was 1991. De vrouwen staan zelfs al 11 jaar onafgebroken in de top 20. Ook het totaal aantal vrouwen in deze categorie is gestegen van 2 in 2009 naar 7 in 2020. Vooral 2018 was een succesvol jaar met 8 vrouwen in de top 20.

De volledige analyse is gevisualiseerd op: https://www.beslist.nl/info/wielersport.html

Bronnen: beslist.nl, Buurtfacts, NeVoBo, KNAF, KNLTB, KNVB, KNWU, NOC*NSF, NHV, NTFU, KNWV


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin