Wijngaard St. Martinus opnieuw beste wijngaard van Nederland en België - Toeristisch en recreatief nieuws LimburgToeristisch en recreatief nieuws Limburg

Maastricht-Aachen Airport
30-03-2023, 15:59
 

Stortbuien
14°C
gevoelstemperatuur: 10°C
luchtdruk: 1010 mb
vochtigheid: 76%
windsnelheid: 3 bft SW
UV-Index: 1
zonsopgang: 07:18
zonsondergang: 20:06
Meer verwachtingen...
 
29-08-2016
Deel dit op:

Wijngaard St. Martinus opnieuw beste wijngaard van Nederland en België

VIJLEN – St. Martinus uit het Limburgse Bergdorpje Vijlen is opnieuw uitgeroepen tot beste wijngaard van Nederland en België. De uitslag van de jaarlijkse keuring is gistermiddag bekend gemaakt tijdens het wijnfestijn “Chateau voor Buren” in het Gelderse Buren.

De Stichting Wijn Instituut Nederland (WIN) begon in 2014 met deze Keuring van de Lage Landen. St. Martinus kreeg meteen in dat jaar al de erkenning als beste wijngaard. Het Vijlense wijnhuis grossierde tijdens de keuring van dit jaar met acht wijnen in eremetaal. Zo was er zilver voor de speciale dorpswijn, Bergdorpje Wit, die alleen in Vijlen verkrijgbaar is. Bovendien was er een keer zilver en twee keer brons voor de wijnen die St. Martinus speciaal samenstelt voor restaurant Gerardushoeve in Epen.

Eigenaar Stan Beurskens van St. Martinus ontving gistermiddag in Buren de prijs van de beste wijngaard, met daarbij de acht oorkondes voor de gedecoreerde wijnen van zijn wijndomein. Beurskens is trots op de prijzen. “Vooral de erkenning van onze eigen dorpswijn doet mij veel plezier. Een paar jaar geleden zijn we samen met een aantal horeca ondernemers uit ons Bergdorpje begonnen met een bijzonder experiment. Wij wilden naast onze reguliere wijnen, een speciale dorpswijn introduceren. Alleen verkrijgbaar in Vijlen. Dit pakte geweldig uit; in het tweede seizoen hebben wij de productie verdubbeld. En nu de erkenning met een zilveren medaille. Mooier kan het niet”, zegt een tevreden Stan Beurskens.

Bijna alle wijnen van Wijngaard St. Martinus zijn door de jaren heen bekroond met nationale en internationale prijzen. Inmiddels zijn er meer dan 150 medailles ontvangen van de keuring van de Lage Landen, de keuringen in Berlijn, Freiburg, Parijs, Seoul e.a. De wijngaard is met 13 hectare de grootste wijngaard van Nederland.

Stan Beurskens studeerde oenologie aan de beroemde universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika en de universiteit van Geisenheim in Duitsland. Naast zijn theoretische achtergrond heeft hij 20 jaar praktijkervaring in verschillende wijngaarden over de hele wereld in zowel de klassieke als de nieuwe wereld. In 2007 is hij zijn eigen wijnbouwadvies bureau begonnen (www.wijnbouwadvies.nl) waarmee hij meer dan 60 wijngaarden in binnen en buitenland begeleidt bij de wijnbouw en vinificatie.

In 2014 ging een lang gekoesterde droom van Beurskens in vervulling. Het enige wijnkenniscentrum werd geopend. Het gebouw, dat 18 meter in de grond is gebouwd, is geheel ingebed in zijn natuurlijke omgeving. Bovendien is het centrum bijna energieneutraal aangelegd, vanwege het gebruik van aardwarmte, maar ook de herwinning van water. In het kenniscentrum wordt veel onderzoek gedaan naar nieuwe technieken om de wijnbouw nog duurzamer te maken.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin