Zeldzaam oeverkruid terug in Noord-Limburg | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
19-11-2019, 17:11
 

Meest bewolkt
7°C
gevoelstemperatuur: 9°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 81%
windsnelheid: -1 bft N
UV-Index: 0
zonsopgang: 07:59
zonsondergang: 16:45
Meer verwachtingen...
 
09-11-2018
Deel dit op:

Zeldzaam oeverkruid terug in Noord-Limburg

NIEUW-BERGEN – Het Limburgs Landschap beheert waardevolle gebieden in Limburg en doet op veel plaatsen aan natuurherstelprojecten. Door aankoop van gronden worden natuurgebieden aan elkaar gekoppeld. Daardoor wordt het één groter natuurgebied en het is bewezen dat dit de soortenrijkdom stimuleert.

Ook probeert de stichting soortenarme stukken die in de natuurgebieden liggen aan te kopen en er dan natuurherstelprojecten uit te voeren. In de Maasduinen in Noord-Limburg zijn zo akkers en weilanden omgevormd tot heide en vennen. Wandelaars zien dat meteen aan meer variatie in het landschap en kunnen genieten van een rijkere vogelwereld. Gelukkig blijkt ook de minder opvallende natuur er van te profiteren. De soortenrijkdom als geheel neemt toe en dat is dankbaar werk.

Effectief natuurherstel
Het bewijs werd recent weer geleverd door de waarneming van het zeldzame oeverkruid in herstelde vennen midden in de Maasduinen achter Nieuw-Bergen. De plantensoort is karakteristiek voor zogenaamde zwak gebufferde vennen. Die vennen waren ooit normaal in Limburg, maar verdwenen bijna allemaal in de afgelopen eeuw. Het is Het Limburgs Landschap op meerdere plekken gelukt dit type ven te herstellen en dat dit effectief is, laat deze nieuwe groeiplek van oeverkruid zien. Een mooi signaal van de veerkracht van de natuur als die de ruimte krijgt en aangepast beheerd wordt.


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin