Zwaarste pompoen van Nederland voor leeuwen in GaiaZOO - Toeristisch en recreatief nieuws LimburgToeristisch en recreatief nieuws Limburg

,
 


gevoelstemperatuur:
luchtdruk:
vochtigheid: %
windsnelheid:
UV-Index:
zonsopgang:
zonsondergang:
Meer verwachtingen...
 
Autumn 2- 120 x 600
28-10-2014
Deel dit op:

Zwaarste pompoen van Nederland voor leeuwen in GaiaZOO

KERKRADE – In het kader van Halloween werden de leeuwen in GaiaZOO vandaag verrast met een reuzenpompoen. De pompoen werd volgestopt met stukjes vlees. Een traktatie voor de leeuwen en tevens een uitdagende manier van voeren; in de dierentuinwereld wordt dit ‘verrijking’ genoemd. De reuzenpompoen won de eerste prijs bij het eerste Nederlandse Kampioenschap Zwaarste Pompoen georganiseerd door Dutch Pumpkin Confederation Sint Odiliënberg. Dat gebeurde onder supervisie van de Great Pumpkin Commonwealth. De pompoen weegt maar liefst 190 kilo en is hiermee officieel de zwaarste van Nederland.

Bezigheidstherapie
GaiaZOO probeert waar mogelijk het leven van dieren zoveel mogelijk te verrijken. De dierverzorgers presenteren het eten van de dieren daarom regelmatig op een uitdagende manier. Het verstoppen van eten in een pompoen is hiervan een perfect voorbeeld. Daarnaast bevatten pompoenen ook veel voedingsstoffen die goed zijn voor de dieren. Nadat de dierverzorgers de gigantische pompoen in het leeuwenverblijf hadden geplaatst, ging leeuw Ashrad al snel op zoek naar het lekkers dat in de pompoen zat verstopt. Maar heel erg onder de indruk van zijn reuzenpompoen was hij niet. De stokstaartjes, wasberen en capucijnapen stonden daarentegen te popelen om hun pompoen ‘uit te pakken’ en te verorberen. Hierin werden gehakt, meelworden en morio’s verstopt. De wasberen vonden ook de pompoenpitten erg smakelijk.

Donatie
Toen pompoenkwekerij ‘Het Akkertje’ dit voorjaar besloten had om de eerste Nederlandse Kampioenschappen voor de zwaarste pompoen te organiseren, bekroop het gevoel: en daarna? Wat gaat er na het kampioenschap met de ‘reuzen’ gebeuren? Het was geen optie om de overgebleven pompoenen aan het eind van het seizoen op de mesthoop te gooien. De pompoenen moesten een tweede leven krijgen, hier was het merendeel van de deelnemers aan de wedstrijd het helemaal mee eens. Omdat pompoenen een leuke en gezonde aanvulling op het dagelijkse voedsel van de dieren zijn, werd besloten om ze aan de dieren van GaiaZOO te doneren!


Ook in het nieuws