50PLUS Limburg komt met oplossing pensioencrisis

MAASTRICHT – Een Limburgse oplossing voor de pensioencrisis is zaterdag goed ontvangen tijdens de partijdag van seniorenpartij 50PLUS. Het voorstel is afkomstig van de denktank die de Statenfractie 50PLUS Limburg adviseert.

De Limburgse oplossing is relatief eenvoudig: het tienjarige gemiddelde van gerealiseerde rendementen moet de maatstaf worden voor de indexering. Dat dempt de uitschieters en zorgt voor een rekenrente die 3 tot 4 procent hoger ligt dan de huidige marktrente. Gemiddeld kom je dan uit op een rekenrente van zeker 7 procent, waarmee ook de premies en verplichtingen opnieuw kunnen worden berekend. Verder zouden de hogere rendementen op beleggingen van de pensioenfondsen moeten worden meegewogen.

Uitverkoop
“Op deze manier kan het succesvolle Nederlandse pensioenstelsel worden gered van de dreigende uitverkoop aan de levensverzekeraars”, aldus 50PLUS Limburg-Statenlid Henk van der Linden. “Omdat er dan ook weer geïndexeerd kan worden, hebben pensioneerden volgens dit duurzame systeem maandelijks meer euro’s in de beurs. En voor jongere generaties die in loondienst werken zit er straks ook nog genoeg in de pot. Zzp’ers kunnen in onze ogen pensioen opbouwen via onbelaste heffingen op hun facturen.”

Pakhuizen
Elk kwartaal is er veel commotie over de dekkingsgraden van de pensioenen. “Kwartaalhysterie”, noemt Van der Linden dat. “Vanwege de crisis heeft de overheid in 2007 het rentesysteem voor de indexering van de pensioenen veranderd, en wordt er gekeken naar de laatste twaalf maanden van de marktrente. Na die beleidswijziging is er bijna niet meer geïndexeerd, maar de meeste pensioenfondsen zijn intussen als Dagobert Duck; die hebben pakhuizen vol geld.”

Plakken kaas
Het Statenlid uit Midden-Limburg rekent voor: “Het gezamenlijke vermogen van alle Nederlandse pensioenfondsen is van zo’n 700 miljard in 2009 gestegen naar zo’n 1.400 miljard in 2015. Er is dus genoeg geld, toch houden alle fondsen de vinger op de knip. Daardoor hebben ouderen nu een paar plakken kaas minder op brood dan mensen die werken. Dat is niet eerlijk en niet wenselijk.

Vakantiegeld
Vroeger had een gepensioneerde gemiddeld 9.000 euro per jaar boven op de AOW. Daar kon hij van leven en één keer per jaar lekker op vakantie. Nu moet hij het vakantiegeld gebruiken om de gaten te dichten; de resterende rekeningen betalen. Door realistischer te rekenen, komen de pensioenfondsen in de zwarte cijfers en niet in de rode. De dekkingsgraden stijgen dan gemiddeld met 35 tot 40 punten en gepensioneerden houden meer over.”

Limburg
Invoering van het Limburgse voorstel heeft waarschijnlijk ook nog een gunstig effect op de economie in de Nederlandse grensgebieden, aldus Van der Linden. “Zo kan in Limburg naar onze inschatting jaarlijks zo’n 22 miljoen euro worden behouden. Geld dat nu de grens overgaat, bijvoorbeeld voor brandstof en drank, omdat mensen door de crisis veel prijsbewuster zijn gaan inkopen. Dat is toch ook mooi meegenomen?!”

Van Praag
Hij hoopt dat zijn voorstel via de Tweede Kamerfractie van 50PLUS steun krijgt bij andere partijen. Dat zou zomaar kunnen, want de Limburgers staan niet alleen in hun visie. De Limburgse oplossing sluit bijvoorbeeld goed aan bij de kritische uitlatingen van professor Bernard van Praag onlangs in diverse kranten over het huidige pensioenstelsel. De goede ontvangst op de landelijke partijdag is in elk geval een mooie opsteker voor de kleine 50PLUS Limburg-fractie.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!
0
Laat een reactie achter of start een discussie!x