Bijzonder speelfilm- en literatuurproject tegen de achtergrond van de Limburgse steenkolenmijnen

BRUNSSUM –  Een vierkoppig team van verhalenvertellers maakt een avondvullende speelfilm over een Drents gezin dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw het veengebied verruilt voor een avontuur in de Oostelijke Mijnstreek van Limburg. Een ontroerend verhaal met een verwijzing naar de huidige migranten wereldwijd. Dit najaar verschijnt hetzelfde verhaal als roman met als titel Stoffig Licht. Het project wordt gesteund door de provincies Limburg en Drenthe en diverse culturele fondsen. Onlangs is een crowdfundingcampagne gestart om het resterende budget bij elkaar te krijgen: https://www.voordekunst.nl/projecten/11119-speelfilm-en-roman-stoffig-licht

Volgende maand wordt gestart met de casting: geïnteresseerde acteurs mét acteerervaring kunnen zich melden bij de makers.

Kruisbestuiving filmscript en roman
Ruim twee jaar geleden ontstond het idee om het verhaal gelijktijdig uit te werken tot zowel een filmscript als een roman. “Wij wilden op deze manier onderzoeken of interactie mogelijk is tussen scenarioschrijver en romancier, in de hoop dat ze elkaar zouden aanvullen en inspireren,” vertelt schrijver Emile Beulen. “Ideeën die werden uitgewerkt in de roman, waren bruikbaar voor de film en omgekeerd. Het bleek dat de scheidslijn tussen schrijven voor film en roman, op basis van een vooraf nauwkeurig bepaalde verhaalstructuur en met in achtneming van hun eigen wetten, ook verbindend kan zijn. Zo ontstaat wat wij omschrijven als een twee-eiïge tweeling. Film en boek ontwikkelen zich gelijktijdig, spiegelen zich aan elkaar, maar gaan uiteindelijk zelfstandig ieder hun eigen weg.” Naast de ontwikkeling van het verhaal, werd ook de financiering opgestart. Er werden substantiële aanvragen gedaan bij het Limburg Filmfonds (Provincie Limburg) en de Provincie Drenthe. “Beide aanvragen werden toegekend, wat naast een financiële bijdrage ook een blijk van vertrouwen in het project betekende,” licht regisseur Maarten Diederen toe. “Ook diverse culturele fondsen dragen een steentje bij, waarna de crowdfundingcampagne de laatste gaten in de begroting moet dichten.

“Ook toen ik het verhaal voor de tweede keer las, kreeg ik weer een brok in mijn keel.“
Maarten Diederen, regisseur

Crowdfunding
Eind oktober is – na enige vertraging door Corona – de crowdfunding gestart via voordekunst.nl. Met een aansprekende video die doet denken aan een filmtrailer hopen de makers een bedrag van € 14.000,- bij elkaar te krijgen. “Met de video willen we de sfeer van het verhaal neerzetten én aangeven dat het om een serieus project gaat met internationale ambities,” vertelt Maarten. “Het is mooi om nu al de betrokkenheid van het publiek te voelen, waarmee de noodzaak dat deze film wordt gemaakt, onderstreept wordt.” De crowdfunding loopt tot en met dinsdag 1 december. Doneren kan via https://www.voordekunst.nl/projecten/11119-speelfilm-en-roman-stoffig-licht

Casting
Vanaf december wordt gestart met de casting, waarbij geïnteresseerde acteurs en actrices met acteerervaring – die het afgelopen jaar mogelijk veel thuis hebben gezeten – worden opgeroepen zich te melden. Naast de hoofdrollen van het gezin, bestaande uit vader en moeder van omstreeks 30 jaar en twee dochters in de leeftijd van 6 tot 8 jaar, zijn er tal van interessante personages te vertolken. Denk aan medekoempels, mijnwerkersvrouwen, een Syrische verpleegster en een mijnopzichter. Aanmelden voor de casting kan via casting@stoffiglicht.nl.

Migratie is van overal, van alle tijden,
Want de verte daagt, als honger of onvrijheid knaagt.

Passage uit de roman Stoffig Licht

Première
De opnames van de film vinden grotendeels in 2021 plaats. Naar verwachting gaat de film in de loop van 2022 in première, waarbij het Royal Theater in Heerlen als beoogde locatie is gekozen. De roman is verkrijgbaar via de erkende boekwinkel of rechtstreeks via info@uitgeverijgendarme.nl. Boekwinkels kunnen het boek bestellen via het Centraal Boekhuis.

Over de makers
Maarten Diederen (1991) is een Nederlands filmmaker. Op 15-jarige leeftijd maakte hij zijn eerste avondvullende speelfilm Icarus, die in première ging in de voormalige H5 Bioscoop in Heerlen en die op enkele festivals in de prijzen viel. In 2011 produceerde en regisseerde hij zijn tweede speelfilm: Uomini D’Onore. Een film die opnieuw in de prijzen viel en zich afspeelt tegen het decor van het Zuid-Limburgse landschap in de jaren ’30 van de vorige eeuw. In datzelfde jaar richtte hij samen met Jeroen Daemen filmproductiebedrijf Upendi Film&MotionGraphics op. Inmiddels een gevestigde naam in de Limburgse filmwereld.

Emile Beulen (1949) groeide op aan de rand van de mijnwerkerskolonie Beersdal in Heerlen. In de wijk woonden gezinnen uit alle windstreken van Nederland én daarbuiten in redelijke harmonie met elkaar. Zijn buren waren protestantse migranten uit Drenthe. Het lukte hen niet om te aarden en zij keerden al vóór de sluiting van de mijnen terug naar Drenthe. Gedesillusioneerd. Terugkijkend naar deze arbeidsmigranten en hun kinderen zijn duidelijke parallellen aanwijsbaar met de huidige migratieproblematiek wereldwijd waarmee Emile persoonlijk geconfronteerd werd tijdens zijn hulpverlening aan een Syrisch vluchtelingengezin. Hij besloot er een boek over te schrijven. Gelijktijdig werd het idee voor een film geboren.

Imelda van der Wal (1992) neemt met haar werkervaring in de zorg een flinke portie kennis mee die zal bijdragen aan de totstandkoming van de delen van het verhaal die zich afspelen in een verpleeghuis. Daarnaast is zij al enkele jaren werkzaam bij Upendi Film, waar zij onder meer productioneel werk verricht.

Jeroen Daemen (1990) produceert sinds 2005 audiovisuele producties, in opdracht, op eigen initiatief en in samenwerking met andere partijen uit binnen- en buitenland. Hij werkte als junior creative aan diverse televisieformats bij Endemol Shine voordat hij samen met Maarten Diederen het filmproductiebedrijf Upendi Film&MotionGraphics oprichtte. Hij is dankzij zijn kennis op filmgebied nauw betrokken bij de organisatie van het internationaal opererende Dutch Mountain Film Festival en coördineert het nieuwe hoofdstuk dat wordt geschreven van de Royal Bioscoop in Heerlen.

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!