Dinsdag mogelijk zwaar onweer

LANDGRAAF – Dinsdag zijn bijna alle ingrediĆ«nten aanwezig om een zogeheten “supercell” te laten ontstaan. De kans daarop is het grootst in het zuidoosten van ons land.

Een supercell is het zwaarste type onweersbui dat op aarde voorkomt. Het kan grote hagelstenen, zeer zware windstoten en veel ontladingen in enkele minuten produceren. Soms is er een tornado mogelijk. Om een supercell te laten ontstaan zijn aan de grond een hoge temperatuur en grote luchtvochtigheid nodig, en verder juist koude lucht op enige hoogte, en moet de windsnelheid naarmate je hoger in de lucht komt steeds harder waaien.

“Een supercell is een zeer plaatselijk fenomeen met een doorsnede van 10 bij 20 km, dus niet overal in ons land is de kans op zwaar onweer even groot”, aldus Wilfred Janssen buienexpert van Weerplaza.

Als morgenmiddag aan al deze voorwaarden wordt voldaan, moeten we ons opmaken voor zwaar onweer. De vraag is wel of de supercell daadwerkelijk gaat ontstaan en zo ja waar. Het kan zomaar gebeuren dat het even betrekt en de temperatuur niet hoog genoeg wordt om zo’n supercell, zeer zware bui, te laten ontstaan. Bovendien komen de zware buiencomplexen zeer plaatselijk voor, dus er zijn veel plaatsen die gespaard blijven van het zware weer.

Kans op een supercell is het grootst in het zuidoosten en midden van het land.
Mocht er geen supercell ontstaan, dan kan het nog steeds zeer slecht weer worden. Later in de middag en avond is de lucht zeer onstabiel en er kan dan een actieve buienlijn over ons land trekken. Hoe dan ook verwacht Weerplaza dat er flinke buien met in korte tijd veel regen, zware windvlagen tot zo’n 110 km per uur en hagelstenen in de loop van de middag en avond vanuit het zuiden over ons land naar het noorden verplaatsen.

Rustig begin van de dinsdag
Dinsdag begint de dag nog rustig en waarschijnlijk overal droog. De zon schijnt vooral in het oosten geregeld. Het warmt daarbij snel op. In de eerste helft van de middag ligt het kwik rond zomerse waarden van 25 graden tot lokaal 29 graden langs de oostgrens. Met het oplopen van de temperatuur wordt de kans op buien wel groter.

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!