Euregionaal uitwisselingsprogramma ‘Cross Border Line’

In oktober en november 2021 vindt de eerste editie van het nieuwe Euregionale  uitwisselingsprogramma ‘Cross Border Line’ plaats. Een unieke en innovatieve jaarlijkse terugkerende showcase waarbij 3 popbands uit Nederland, België en Duitsland met elkaar touren langs 9 podia in 3 landen. Met als doel grensoverstijgend kunst, expertise, netwerk en fans met elkaar uit te wisselen.

Meer dan 40 podia en 60 festivals, waaronder 2 van de grootste van Europa. Verschillende (pop)muziekopleidingen en talloze muzikanten. Alles in deze (eu)regio is aanwezig voor een bruisende popsector met een voedingsbodem voor florerende industrie die bestaansrecht geeft aan podia, festivals, artiesten, boekers, agenten en labels. Zij het niet dat deze regio opgebroken wordt door 2 landsgrenzen die zorgen voor een landelijke oriëntatie en het merendeel van de programma’s, voorzieningen en evenementen zijn gericht op het eigen land.

Paul Moerel (Directeur Pop in Limburg):
“Met Cross Border Line zetten we weer een stap in de samenwerking in de Euregio op het gebied van popmuziek, waarmee we de banden binnen onze sector nog eens aantrekken en ons talent gaan uitwisselen. Het project geeft een nieuwe impuls aan onze ambitie, waarbij het zichtbaar maken en ontwikkelen van muzikanten en bands centraal staat.”

Samenwerking in de Euregio zijn van groot belang. Cross Border Line zorgt ervoor dat stap voor stap en stad voor stad de grenzen worden doorbroken zodat artiesten makkelijker de grens over kunnen om hun muziek te laten horen en met elkaar samen te werken. Een eerste stap naar het creëren van een levendige popscene in het hart van Europa: ‘De Euregio’.

Cross Border Line streeft er naar om in de komende jaren door te groeien naar een tour die 15 venues aandoet in de 3 verschillende landen en 4 verschillende taalgebieden en een platform voor artiesten te worden om zich in de kijker te spelen, nieuwe fans te bereiken en zich verder te ontwikkelen.

Sharik Derksen – Programmeur VOLT Sittard
“Een mooie kans die deze acts voor zichzelf maken. En een goede showcase voor de kwaliteit van de muzikale groei in onze regio”.

Voor de eerste editie van ‘Cross Border Line’ doet de tour de volgende podia aan:
23 Oktober      Yap VZW, Leopoldsburg (BE)
24 Oktober     ECI Cultuurfabriek, Roermond (NL)
29 Oktober     Nieuwe Nor, Heerlen (NL)
30 Oktober     Rockin’ Rooster, Haan (DE)
31 Oktober     VOLT, Sittard (NL)
5 November   Musikbunker, Aachen (DE)
12 November Outbaix 2.0, Ubach, Palenberg (DE)
19 November Kultur Bahnhof, Julich (DE)
25 November Muziekodroom, Hasselt (BE)

Cross Border line is een initiatief van de provinciale koepel voor popmuziek Pop in Limburg in samenwerking met Farrm (BE) en popNRW (DE) en wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Grensverleggers (regeling ter ondersteuning van culturele samenwerkingen tussen partijen in Vlaanderen, de Provincie Noord-Brabant, de Provincie Limburg en de Provincie Zeeland) en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!