Het Gouvernement aan de Maas is op dinsdag 7 februari toegetreden tot het netwerk van de Canon van Nederland. In dit netwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Het Verdrag van Maastricht is opgenomen als sleutelstuk en vertelt een verhaal bij het venster Europa. Het was op 7 februari 31 jaar geleden dat het Verdrag van Maastricht werd ondertekend.
Verdrag van Maastricht
In het Gouvernement aan de Maas vertelt de Provincie Limburg het verhaal van het Verdrag van Maastricht. Een permanente expositie over het verdrag leert je over de oprichting van de Europese Unie en de introductie van de euro. Het Verdrag van Maastricht uit 1992 is één van de belangrijkste verdragen uit de naoorlogse Europese geschiedenis. Met dit verdrag richten de lidstaten van de Europese Gemeenschap de Europese Unie op. Ook leggen zij hiermee de basis voor de introductie van de euro in 1999. En ze breiden de samenwerking uit naar nieuwe terreinen als migratie en de bestrijding van terrorisme en grensoverschrijdende misdaad. Op 26 maart 2018 is aan het Verdrag van Maastricht het Europees Erfgoedlabel toegekend.
Bekijk hier de pagina van het Gouvernement aan de Maas.
Over de Canon van Nederland
Met de Canon van Nederland sta je oog in oog met de geschiedenis van Nederland. De Canon neemt je in vijftig vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die samen het verhaal van Nederland vertellen. Van Karel de Grote tot Marga Klompé, van de hunebedden tot Europa en van Trijntje tot de Leeuwinnen. Met de Canon als uitgangspunt slaan musea en gedenkplekken door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Samen vormen zij het netwerk van de Canon van Nederland, ofwel het Canonnetwerk. Zij presenteren iconische sleutelstukken van de Canon in de eigen context en trekken op in gezamenlijke programmering en campagnes. Deze landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Foto: Maarten Rademaker van de Canon van Nederland en gedeputeerde Ad Roest. Fotograaf: Aron Nijs
Gerelateerde berichten:
- Thermenmuseum treedt toe tot de Canon van Nederland
- Canon sponsor van Theater de Maaspoort
- Gouvernement in kleuren Belgische vlag
- Eijsden-Margraten sluit aan bij de Liberation Route Europe
- Sittard-Geleen sluit aan bij ‘155-red-een-bedrijf’
- Slot Schaesberg sluit zich aan bij Coöperatie Erfgoed Limburg
- Supporters van Schoon aan de slag in Horst aan de Maas
- Netwerk elektrische laadpunten voor fietsen en scooters Kerkrade operationeel