KERKRADE – Op 26 februari heeft de gemeenteraad van Kerkrade het beleidsplan ‘Armoede en Schulden Samen Aanpakken’ voor 2014 – 2018 goedgekeurd. Met de goedkeuring van dit plan stemt de gemeenteraad in met het reserveren van € 2,5 miljoen voor armoedebeleid de komende jaren. In het plan staat de visie over de samenwerking tussen gemeente, maatschappelijke partners en burgers met betrekking tot het armoede- en schuldenbeleid in Kerkrade beschreven en de resultaten die deze samenwerking de komende jaren moet opleveren.
Een nieuw armoedebeleid was nodig aangezien steeds meer inwoners een beroep doen op de minimavoorzieningen van de gemeente. Bovendien krijgt de gemeente steeds meer taken toebedeeld die met een klein budget moeten worden uitgevoerd. Wel trekt de rijksoverheid extra geld uit voor armoedebestrijding onder kinderen.
Laagdrempelig
De gemeente Kerkrade wil de komende jaren nog dichter naar de burger toe komen. Duidelijk communiceren, laagdrempelige toegang , het wegnemen van schaamte en het geven van praktische hulp zijn het belangrijkste om er voor te zorgen dat mensen met een probleem zich snel melden. Het beleidsplan heeft de volgende drie speerpunten.
Uitgaan van eigen kracht
Het eerste speerpunt is het uitgaan van de eigen kracht van mensen. Aan inwoners, die zich melden met een financieel probleem, wordt getoond hoe ze zelf, en met hulp van zijn/haar omgeving, kunnen werken aan hun problemen.
De al bestaande Ruilwinkel sluit goed aan bij dit punt. In een Ruilwinkel worden goederen en diensten geruild. Iemand die spullen naar de winkel brengt kan dit ruilen tegen andere spullen of tegen diensten zoals hulp bij administratieve of huishoudelijke klusjes. De Ruilwinkel is te vinden op de Patronaatstraat in Kerkrade-West; wellicht komt er nog een tweede Ruilwinkel in Kerkrade.
Stille armoede
Het tweede speerpunt is het tegengaan van stille armoede. Veel mensen die in armoede leven of schulden hebben, schamen zich om dit toe te geven en om hulp te zoeken. De gemeente wil graag deze schaamte wegnemen en het zo makkelijk mogelijk maken voor mensen om zich te melden met hun problemen. De plannen op dit gebied betreffen het brengen van huisbezoeken, het trainen van vrijwilligers en het inrichten van ‘Informatiepunten armoede en schulden’.
Kinderen
Het derde speerpunt is armoede onder kinderen. Ouders met weinig geld kunnen hun kinderen soms niet laten meedoen aan bepaalde activiteiten van school of kunnen hun kind niet lid maken van een sportclub of andere vereniging.
De gemeente wil hierom nauw gaan samenwerken met Stichting Leergelden en het Jeugdsportfonds. Het Jeugdsportfonds geeft kinderen uit gezinnen met weinig geld de kans lid te worden van een sportvereniging. De Stichting Leergeld zorgt ervoor dat kinderen uit gezinnen met weinig geld mee kunnen doen aan activiteiten binnen en buiten de school zoals schoolreisjes of muziekles.
Gerelateerde berichten:
- Provincie reserveert geld voor snelfietsroute Cuijk-Nijmegen
- Armoedebeleid Weert positief gekwalificeerd
- Kerkrade ontvangt ruim 2 miljoen euro extra voor Huishoudelijke Hulp
- Twee miljoen euro voor botanische tuinen
- Zes miljoen euro voor onderhoud gebouwen Sittard-Geleen
- 1 miljoen euro voor De Hollandsche Molen
- Heerlen sluit 2012 af met tekort van 3,1 miljoen euro
- Opbrengst 3FM Serious Request Heerlen ruim 7,5 miljoen euro