Nieuw leven voor twee monumenten in Venlo

VENLO – Twee monumentale panden in Venlo kunnen worden gerestaureerd en krijgen een nieuwe bestemming. Mede dankzij provinciale subsidies kunnen de kapelboerderij Genooyerhof en de oude puddingfabriek aan de Houtstraat worden aangepakt. Provinciebestuurder Ger Koopmans bracht het goede nieuws tijdens een werkbezoek aan Venlo op donderdag 11 december.

Gedeputeerde Ger Koopmans: “De oude puddingfabriek is een verborgen juweeltje in de binnenstad van Venlo. En bij de kapel in Genooi, die nog altijd volop in gebruik is, hoort van oudsher de monumentale boerderij. Zowel de puddingfabriek als de kapelboerderij staat momenteel leeg. Beide kunnen flink wat opknapwerk gebruiken, dat heb ik vandaag met eigen ogen kunnen zien. De eigenaars van de panden kunnen nu, met hulp van de Provincie en van de gemeente, duurzame restauratie en herbestemming realiseren, waarmee ze opnieuw waarde krijgen voor de gemeenschap in Venlo.”

Wethouder Jos Teeuwen is blij dat beide panden nu eindelijk kunnen worden aangepakt. “Behoud van een monument is één, ik ben ook geïnteresseerd in een goede en passende herbestemming. Monumenten zijn geen museumstukken. Ze moeten leven en de stad versterken. Deze subsidies, en de particuliere investeringen, dragen daar zeker toe bij.”

Kapelboerderij Genooyerhof
De kapelboerderij (in zijn huidige vorm uit 1846) maakt deel uit van het complex Kapel van Genooi. Het monumentale complex bestaat uit een kapelboerderij, een tweetal kapellen en een tot restaurant verbouwde schuur, de‘Genuuerie’). Het geheel is eigendom van de Martinusparochie en wordt grotendeels gerund door mensen met een beperking. De kapelboerderij vormt het laatste onderdeel van het complex met een restauratiebehoefte. Het pand staat leeg en is deels in verval. Het rijksmonument krijgt naast een woonfunctie, een bestemming als Bed & Breakfast.

Puddingfabriek
Het van oorsprong middeleeuwse complex in de binnenstad van Venlo staat al enige decennia leeg. Dit heeft van de ene kant geleid tot bouwtechnische problemen. Van de andere kant is het daardoor ook gespaard gebleven van grote ingrepen. Het merendeel van de bouwmassa uit 15e (kelders en balken), 16e (achterbouw) en 17e eeuw (gedeelte voorbouw en kapconstructie) is nog aanwezig. In de 20e eeuw was hier de bank van lening gevestigd. Daarna Puddingfabriek Javero, vandaar de huidige naam. Er werd al jaren gezocht naar een goede herbestemming, waarbij de monumentale waarden optimaal worden behouden. Een deel leent zich prima voor starterswoningen en voor studenten. Verwacht wordt dat deze doelgroep hier graag wil wonen. Het gaat om kwalitatief goede woningen met een bijzondere historische sfeer dicht bij het uitgaansgebied gelegen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!