Positieve resultaten volumefrequentiesysteem in Kerkrade

KERKRADE – In 2011 is er een nieuw systeem voor afvalstoffenheffing ingevoerd in de gemeente Kerkrade. Nu dit volumefrequentiesysteemsysteem meer dan een jaar bestaat in Kerkrade, is duidelijk geworden dat de resultaten hiervan zeer positief zijn.

Uit de evaluatie blijkt dat de inwoners van Kerkrade beter hun afval zijn gaan scheiden en bewuster met afval omgaan. De verwachting bij de invoering van het systeem was inderdaad dat inwoners hun afval beter zouden gaan scheiden waardoor ze minder restafval aanbieden.
Als alle huishoudens in Kerkrade minder afval aanbieden, leidt dit tot lagere totale verwerkingskosten voor de gemeente. Hierdoor kan het vaste bedrag (voor alle huishoudens) verlaagd worden.

Afname hoeveelheid afval en financiële gevolgen
De ontwikkeling van de hoeveelheden afval in het afgelopen jaar heeft aan de verwachtingen voldaan. De hoeveelheid restafval is met 19% sterk afgenomen. De hoeveelheden glas (+17%), papier (+13%) en plastic (+54%) zijn toegenomen ten opzichte van 2010. Hieruit blijkt dat inwoners hun afval beter scheiden.

Ook zijn vorig jaar alle bovengrondse (niet-afgesloten) afvalcocons vervangen door ondergrondse containers met een toegangscontrole (gebruikers hebben een toegangspasje). Hierdoor is ook het illegaal aanbieden van afval sterk afgenomen.

De afname van de totale hoeveelheid afval ten opzichte van 2010 was 7%. De totale kosten voor inzameling en verwerking van het afval in Kerkrade zijn in 2011 met 16% gedaald ten opzichte van 2010 (van 4,3 naar 3,6 miljoen euro). Daarom zal het college van de gemeente Kerkrade binnenkort aan de raad voorstellen om het vaste bedrag van de afvalstoffenheffing voor 2013 te verlagen van 170 euro (tarief 2012) naar 145 euro.

Wethouder Tim Weijers (Milieu en Afval) is tevreden met de resultaten. “Ik ben blij te zien dat inwoners in Kerkrade hun afval beter scheiden en dat hierdoor de verwerkingskosten voor afval afnemen. Hiermee kunnen we de afvalstoffenheffing laten dalen. Bovendien dragen we hiermee bij aan een beter milieu”

Volumefrequentiesysteem
Met het volumefrequentiesysteem wordt de hoogte van de afvalstoffenheffing dat een huishouden moet betalen, bepaald door twee delen. Het ene deel is een vast bedrag dat voor elk huishouden hetzelfde is. Het andere deel bestaat uit de kosten die afhankelijk zijn van het afval dat per huishouden wordt aangeboden. Hoe meer afval iemand aanbiedt, hoe hoger de kosten. Inwoners kunnen dus zelf invloed uitoefenen op de hoogte van hun afvalstoffenheffing.

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!