Proefproject ‘Werk scoort’ 2 juli van start in Kerkrade

KERKRADE – De gemeente Kerkrade begeleidt uitkeringsgerechtigden vanaf 2 juli 2012 intensief zodat zij sneller de uitkering kunnen verlaten. Het gaat hierbij om een proefproject met de naam ‘Werk scoort’. Na een half jaar wordt bekeken of de nieuwe werkwijze structureel wordt ingevoerd.

“We hebben gekozen voor de naam ‘Werk scoort’ omdat we ervan overtuigd zijn dat deze nieuwe aanpak goede resultaten zal opleveren voor alle partijen. Enerzijds voor de klanten omdat zij in de samenleving sneller aan de slag kunnen en anderzijds voor de gemeente omdat de uitkeringskosten verlaagd worden” licht verantwoordelijk wethouder Caroline Szalata toe.

Werkwijze
Nieuwe klanten die vanaf  2 juli een uitkering aanvragen, krijgen een zogenaamde inspanningstermijn. Voor klanten ouder dan 27 jaar is dat drie weken, voor klanten jonger dan 27 jaar bedraagt de inspanningstermijn vier weken.  De gemeente verwacht van de klant dat hij / zij in die periode op zoek gaat naar werk en één keer per week de ondernomen acties terugmeldt bij de gemeente. Is de gemeente na die periode van mening dat de klant te weinig heeft ondernomen, kan de uitkering voor een bepaalde periode verlaagd of zelfs geweigerd worden. Heeft de klant in de eerste drie / vier weken voldoende gedaan dan kan hij / zij met terugwerkende kracht vanaf de eerste dag van melding een beroep doen op de uitkering.

Tegelijkertijd start er een intensief traject om de klant naar betaald werk of een andere maatschappelijke activiteit met behoud van een uitkering te begeleiden. Gedurende 12 weken nemen klanten deel aan workshops waarin zij onder meer opdrachten en vaardigheidstrainingen krijgen.

Deelname is niet vrijblijvend, de gemeente verwacht als tegenprestatie voor de begeleiding dat de klant actief meewerkt en afspraken nakomt.

Heeft de klant geen acceptabele redenen om niet mee te werken dan heeft dat gevolgen voor de uitkering.

Toezien op afspraken
De gemeente zal optreden als de klant onvoldoende meewerkt. Door de bezuinigingen zijn er immers minder financiële middelen beschikbaar en het is van belang dat de juiste mensen een uitkering ontvangen.

“We doen nadrukkelijk een beroep op de eigen verantwoordelijkheid en we vinden het belangrijk dat het geld terecht komt bij de klanten die daar het recht op hebben. Dat betekent dus geen vrijblijvende deelname en toezien op gemaakte afspraken” aldus wethouder Szalata.

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!