RD4 op zoek naar weggegooid koningszilver

KERKRADE – In Kerkrade is per ongeluk koningszilver weggegooid dat meer dan 400 jaar oud is. Om precies te zijn gaat het om 220 zilveren schilden van de Broederschap Sint Sebastianus, het oudste schuttersgilde van Kerkrade. Het eeuwenoude zilver is weggegooid door een medewerker van de Rabobank. Daar lag het zilver in een kluis opgeslagen. Die dacht dat het om oude carnavalsmedailles ging en heeft het antiek, met een waarde van een paar ton, bij het grofvuil gezet. De schuttersgilde heeft aangifte gedaan tegen de bank.

Emotionele waarde
Een ongelukkig misverstand, helemaal als je je bedenkt dat ook de eerste statuten van de broederschap, stammend uit 1617, zijn weggegooid. “Maar de emotionele en historische waarde zijn natuurlijk veel groter”, zegt de secretaris van de broederschap. Hij baalt: “Wij zijn onze dierbaarste bezittingen kwijt. We dachten dat de kluis de veiligste plek was, maar dat blijkt nu niet zo te zijn.”

De vermissing kwam aan het licht toen de broederschap de processie, een speciale plechtigheid, aan het voorbereiden was. “Een week voor de processie wilden we het zilver ophalen. Dat wordt altijd een week voor de processie opgehaald en dan nog even gepoetst, zodat het mooi blinkt bij de processie”, vertelt de secretaris tegen regionale zender L1. “Ik kom in de kluisruimte en de deur gaat open. En tot onze grote schrik, was de hele ruimte leeg.”

Betreuren
De Rabobank is aan het onderzoeken hoe het misverstand heeft kunnen ontstaan en zegt het allemaal “zeer te betreuren”.

RD4
Zo’n vijftien medewerkers van de afdeling transport en interne logistiek van reinigingsdienst Rd4 in Heerlen zijn maandagmorgen ge├»nformeerd over de ontwikkelingen met betrekking tot het zoekgeraakte koningszilver.
Volgens diecteur Wil Sijstermans is de medewerkers er alles aan gelegen om de zaak op te lossen. Sijstermans zegt dat mensen zich zorgen maken over de reputatie van de reinigignsdienst. Daarom is afgesproken dat overal bij Rd4 wordt gezocht of de koffer met koningszilver niet toch nog ergens staat.

Of de kist met het zilver van broederschap St. Sebastianus in Kerkrade daadwerkelijk vorige week ook aan de Rd4 is meegegeven, is nog maar de vraag. Sijstermans sluit niet uit dat passanten de koffer hebben meegenomen toen die op straat stond of dat de kist mogelijk uit de Rd4-auto is meegenomen door derden.

Bron: NOS / L1

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!