Ruim 70 honden in estafette voor toegang met hun baasje

MAASTRICHT – Mensen staan met hun assistentiehonden nog steeds voor gesloten deuren. Dat blijkt uit klachten die het College Rechten van de Mens afgelopen jaar ontving. Er is zelfs sprake van een verdubbeling. Reden voor Helma Verhoeven om samen met andere mensen met hun hulphonden van 12 tot en met 20 mei door alle provincies te trekken.

Helma Verhoeven: ‘Een assistentiehond is essentieel voor zijn gebruiker. Als ondanks wetgeving de assistentiehond niet naar binnen mag, sluit een winkelier, een horecabaas, een bioscoopexploitant mensen met beperkingen uit.’

In 2017 kwamen bij het College Rechten van de Mens 33 officiële klachten binnen van geweigerde assistentiehonden tegen 16 het jaar daarvoor. Bij de belangenorganisatie van gebruikers van assistentiehonden, Stichting GA, namen de klachten het afgelopen jaar toe van 123 naar 207. De forse stijging staat haaks op de inwerkingtreding in 2016 van de wet die gebruikers van assistentiehonden het toegangsrecht verleent op publieke ruimten.

vrijdag 18 mei Estafette door Limburg
Stadsbezoek Maastricht
Stadhuis, Markt 78 Maastricht
verzamelen 9.30 uur; einde 11.30 uur
Iedereen met een assistentiehond is welkom!!!

Landelijke Estafette
De komende maand mei trekken ruim 70 mensen in estafette met hun assistentiehond door het gehele land om aandacht te vragen voor hun wettelijk recht op toegang. Samen met hun assistentiehond wandelen mensen, gaan met de handbike, scootmobiel of openbaar vervoer. Er zijn manifestaties in verschillende provincies. Deelnemers plakken tijdens de route stickers op panden en locaties waar assistentiehonden welkom zijn. De Estafette start op 12 mei in Den Haag voor de Tweede Kamer. Vera Bergkamp, namens D66 lid van de Kamer, geeft het startschot. Op 20 mei finisht de Estafette in Wijk bij Duurstede. Aan de manifestaties nemen verschillende burgemeesters en bestuurders deel.

Boetes?
Volgens initiatiefnemer Helma Verhoeven ‘zijn dit soort acties nodig omdat er nog veel onwetendheid is. In 2016 besloot het Nederlands Parlement dat assistentiehonden niet langer uit publieke ruimten geweerd mogen worden. Dat leidde tot aanpassing van de Wet gelijke behandeling. Wij werken aan bewustwording. En dat is hard nodig. Anders wordt mogelijk de oplossing van onze Zuiderburen onvermijdelijk. In Vlaanderen deelt de politie boetes uit tegen weigeraars van assistentiehonden. Zo ver moeten we het in ons land toch niet laten komen?’

De Estafette wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Gebruikers Assistentiehonden en organisatie Bultersmekke Assistancedogs.

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!