Steun voor vrijwilligers landschapsbeheer

BAEXEM – Ruim 165 Limburgse vrijwilligers in natuur en landschap vierden afgelopen zaterdag de aftrap van het nieuwe Steunpunt Landschapsbeheer met een interactief symposium vol workshops en lezingen in Baexem.

Vrijwilligers in natuur en landschap kunnen vanaf vandaag voor advies, gereedschap en andere ondersteuning terecht bij het nieuwe platform van Het Limburgs Landschap in samenwerking met de Provincie Limburg. Als officiële aftrap wierp gedeputeerde Geert Gabriëls zaterdag de vrijwilligers een werkhandschoen toe. Met het opnemen van de handschoen, naar oud riddergebruik, spraken de vrijwilligers uit het op te nemen voor het Limburgse Landschap en hierin graag aan de slag te gaan.

Als nieuw aanspreekpunt gaat het Steunpunt Landschapsbeheer vrijwilligers, die zich bezig houden met landschapsbeheer in Limburg buiten het lint van natuurgebieden, ondersteunen en coördineren. Het nieuwe Steunpunt is er voor doeners in het landschap. Mensen die knotwilgen of hoogstamfruitbomen snoeien, poelen opschonen of bloemenweides op gepaste wijze maaien. Daarnaast ondersteunt het nieuwe platform dorpsbewoners die hun leefomgeving willen vergroenen door cursussen en instructies aan te bieden. Voor groepen die aan de slag willen, is gereedschap beschikbaar en initiatiefnemers kunnen bij het Steunpunt terecht voor advies, zolang het werk maar door vrijwilligers uitgevoerd wordt.

Workshops
Om een goed beeld te krijgen van vrijwillig landschapsonderhoud in Limburg gingen vrijwilligers en initiatiefnemers afgelopen zaterdag tijdens workshops, lezingen en een interactieve zaalsessie met elkaar in gesprek over verschillende vraagstukken en thema’s. Workshops die vrijwilligers helpen bij het betrekken van dorpsbewoners en jongeren of over het vergroten van biodiversiteit en nieuwe werkvormen waren erg in trek. 

Samen aan de slag
Hoewel er al heel veel gebeurt en er al veel kennis is onder vrijwilligers, bleek tijdens het symposium dat de vrijwilligers in Limburg vooral aan de slag willen en zich zorgen maken over de kwaliteit van natuur en landschap.

“Door het faillissement van IKL viel ondersteuning helaas enkele jaren weg”, aldus Geert Gabriëls, gedeputeerde Natuur, Milieu en Erfgoed bij Provincie Limburg. “Hierdoor zien landschapsliefhebbers bijvoorbeeld een onderhoudsachterstand bij hoogstamfruitbomen ontstaan. Hierin ligt één van de taken waarmee het Steunpunt Landschapsbeheer samen met andere partijen meteen aan de slag gaat. Ook nieuwe initiatieven, zoals dorpsraden die hun omgeving willen verfraaien, haken enthousiast aan en zullen in de toekomst in samenwerking met het nieuwe Steunpunt Landschapsbeheer tot een mooier en sterker landschap leiden. Er is keihard gewerkt om na het faillissement van IKL toch ondersteuning te kunnen bieden aan de vele duizenden landschapsliefhebbers die Limburg rijk is. Ik ben dan ook trots dat het gelukt is een nieuw steunpunt op te richten en ben iedereen enorm dankbaar voor alle inzet voor ons bijzondere Limburgse Landschap. Het landschap met haar soortenrijkdom is mooi en kwetsbaar en verdient daarom alle aandacht!”

Informatie over het Steunpunt Landschapsbeheer is te vinden op https://www.limburgs-landschap.nl/landschapsbeheer/ en https://www.limburg.nl/onderwerpen/natuur-en-landschap/landschap/

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!