Villa Voerendaal geeft geheimen prijs

VENLO – De beroemde Romeinse Villa Voerendaal geeft haar geheimen prijs. Nieuw onderzoek in opdracht van het Limburgs Museum levert een schat aan informatie op. Vrijdag 31 maart presenteren archeologen de resultaten tijdens het symposium Villa Voerendaal in het Limburgs Museum.

Meer dan een indrukwekkende villa
De akker langs de Steinweg in Voerendaal is een bijzondere plek. In het verleden deden archeologen hier al meerdere opgravingen. Toch bleven veel van die ontdekkingen onder de radar. Tot 2019. Toen ging een team van archeologen aan de slag om de resultaten van het onderzoek te publiceren. Zij bestudeerden honderden foto’s, tekeningen en maar liefst 45.000 objecten, waaronder scherven van potten, kruiken en amforen, bronzen munten, sieraden, dakpannen en beschilderd pleisterwerk.

Meerjarig onderzoek
Villa Voerendaal is de meest indrukwekkende Romeinse villa van Nederland. Na lang puzzelen ontdekten de archeologen ook de sporen van vele houten huizen. Huizen waarin mensen woonden voordat de stenen villa werd gebouwd en nadat de villa was verwoest. Een verhaal van wel duizend jaar lang. Volgens archeoloog Henk Hiddink is de opgraving van de villa ontzettend bijzonder: “het grote complex is alles wat men als archeoloog zou wensen. Voerendaal is niet alleen de meest indrukwekkende villa van Romeins Nederland, bestaande uit een zuilengalerij van wel 130 meter lang, een badgebouw en een graanpakhuis. Het is ook een fort uit de IJzertijd, een versterkte toren uit de laat-Romeinse tijd en een begraafplaats uit de Vroege Middeleeuwen. Na vier opgravingen in de afgelopen 130 jaar is nu eindelijk het complete verhaal van Voerendaal verteld. Meer dan 1000 jaar bewoning langs de Steinweg in Voerendaal. Zo’n rijke geschiedenis is van geen enkele andere Nederlandse villa bekend. Deze opgraving is echt uniek in zijn compleetheid.”

Dit meerjarig onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Limburgs Museum, met financiële steun van de provincie Limburg en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Symposium Villa Voerendaal
Op het symposium Villa Voerendaal in het Limburgs Museum komen de archeologen aan het woord. Zij vertellen over hun onderzoek, de nieuwe inzichten, de vele vondsten en over de lange geschiedenis van Villa Voerendaal. Tevens wordt het eerste exemplaar van het boek uitgereikt aan de familie van toenmalige opgravingsleider Willem Willems. In dit Engelstalig boek vertellen de onderzoekers het complete verhaal van Villa Voerendaal. Over een klein fort uit de ijzertijd, de bouw van de indrukwekkende stenen villa, de brand in het graanpakhuis en een dorpje uit de vroege middeleeuwen. Maar ook over hoe de bewoners van de villa leefden en wie zij kunnen zijn geweest.

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!