SMAKT – In bossen op droge zandgronden is de invloed van verzuring, verdroging en klimaatverandering goed merkbaar. Bomen worden minder vitaal, hebben vaker last van ziektes en kunnen uiteindelijk afsterven. Ook de Noord-Limburgse bossen in de Maasduinen blijft deze verontrustende ontwikkeling niet bespaard. Het Limburgs Landschap en Bosgroep Zuid Nederland komen daarom de komende maanden in actie. Met behulp van helikopters gaat men steenmeel uitstrooien over delen van de Maasduinen die daarom enkele dagen afgesloten gaan worden voor publiek. Een spectaculaire onderneming met als doel de broodnodige mineralen aan de bosbodem toe te voegen. Benieuwd? Op dinsdag 23 januari vind er van 13:00 tot 15:00 een kijkmiddag plaats bij de Boshuizerbergen.
In de komende twee jaar wordt op 250 hectare bos van Nationaal Park De Maasduinen [Eckeltse Bergen, Rode Hoek en Landgoed de Hamert] en de Boshuizerbergen steenmeel uitgestrooid. Hier worden op grote delen ook boomsoorten aangeplant die helpen om de bosbodem weer meer in balans te brengen zoals haagbeuk en linde.
Het steenmeel, zo’n 10.000 kg per hectare, wordt uitgestrooid met een helikopter. Eerdere experimenten hebben uitgewezen dat deze methode met de helikopter het minst schadelijk is voor bos en bodem. Het verspreiden met helikopters zorgt voor een gelijke verdeling van het steenmeel over het gehele gebied, veroorzaakt geen bodemdruk van machines in de kwetsbare natuurgebieden en zorgt voor zo weinig mogelijk verstoring [ook voor insecten en dieren]. Het landen en laden gebeurt op vooraf aangewezen plekken buiten natuurgebied.
Waarom steenmeel?
In de bodem zitten van nature belangrijke mineralen voor bomen en planten zoals kalium, calcium en magnesium. Deze worden door bomen en planten opgenomen en als de bladeren en naalden vallen, komen deze weer op de bodem terecht, vormen humus en zo ontstaat er een kringloop. Als gevolg van een overdaad aan stikstof[verbindingen] is deze kringloop gebroken en hebben bomen het moeilijk. Door de voorraad essentiële mineralen weer aan te vullen en daarnaast meer variatie aan te brengen in boomsoorten, hopen we de kringloop weer te herstellen. Het Limburgs Landschap en Bosgroep Zuid Nederland gaat dit doen door steenmeel uit te strooien en tegelijkertijd bepaalde boomsoorten aan te planten.
Steenmeel is gemalen steen van onder andere basalt of lava. Het is van nature rijk aan kalium, calcium en magnesium. Steenmeel verweert langzaam en daardoor worden de mineralen ook langzaam en voor een langere tijd afgegeven aan de bosbodem. De kringloop wordt weer gesloten en de bosbodem kan zich met behulp van de aangeplante rijkstrooiselsoorten herstellen. Onderzoeksresultaten laten zien dat de mineralengehaltes in de bladeren van de bomen na het uitstrooien van steenmeel al binnen een jaar verbeteren en dat er in de bosbodem meer regenwormen en paddenstoelen voorkomen.
Praktische informatie
De gebieden waarover steenmeel wordt uitgestrooid worden afgesloten voor bezoekers, deze afsluiting duurt een aantal dagen per deelgebied. Dit doen we voor de veiligheid van wandelaars. Dieren hebben weinig tot geen last van de werkzaamheden. De werkzaamheden starten 18 januari en duren tot uiterlijk 15 maart. Meer informatie op www.limburgs-landschap.nl/steenmeel/
Kijkmiddag
Het met eigen ogen bekijken? Op dinsdagmiddag 23 januari organiseren we van 13:00 uur tot 15:00 uur een kijkmiddag bij de Boshuizerbergen. Geïnteresseerden kunnen de werkzaamheden met eigen ogen bekijken en hier ook een toelichting op ontvangen door boswachters van Het Limburgs Landschap. Deze middag is het mogelijk om zowel het strooiwerk boven het bos te zien en de depotlocatie waar het steenmeel geladen wordt door de helikopter. Parkeren is mogelijk op de parkeerplek van Het Limburgs Landschap, Maasheseweg 99 5817 AA Smakt.
Foto: Maurice van Doorn
Gerelateerde berichten:
- Bosaanplant en natuurherstel in Maasduinen
- Vliegende start voor Parkstad Limburg Theaters
- Vliegende start stimulering bouw met vier projecten
- Vliegende start expositie ‘Ben ik een dier?’
- Aan het werk in de Boshuizerbergen
- Raaf vestigt zich in Nationaal Park Maasduinen
- Houtsculptuur in de Maasduinen onthuld
- 85 jaar Stichting het Limburgs Landschap: Zuidelijke Maasduinen