NIEUW-BERGEN – Het Limburgs Landschap beheert waardevolle gebieden in Limburg en doet op veel plaatsen aan natuurherstelprojecten. Door aankoop van gronden worden natuurgebieden aan elkaar gekoppeld. Daardoor wordt het één groter natuurgebied en het is bewezen dat dit de soortenrijkdom stimuleert.
Ook probeert de stichting soortenarme stukken die in de natuurgebieden liggen aan te kopen en er dan natuurherstelprojecten uit te voeren. In de Maasduinen in Noord-Limburg zijn zo akkers en weilanden omgevormd tot heide en vennen. Wandelaars zien dat meteen aan meer variatie in het landschap en kunnen genieten van een rijkere vogelwereld. Gelukkig blijkt ook de minder opvallende natuur er van te profiteren. De soortenrijkdom als geheel neemt toe en dat is dankbaar werk.
Effectief natuurherstel
Het bewijs werd recent weer geleverd door de waarneming van het zeldzame oeverkruid in herstelde vennen midden in de Maasduinen achter Nieuw-Bergen. De plantensoort is karakteristiek voor zogenaamde zwak gebufferde vennen. Die vennen waren ooit normaal in Limburg, maar verdwenen bijna allemaal in de afgelopen eeuw. Het is Het Limburgs Landschap op meerdere plekken gelukt dit type ven te herstellen en dat dit effectief is, laat deze nieuwe groeiplek van oeverkruid zien. Een mooi signaal van de veerkracht van de natuur als die de ruimte krijgt en aangepast beheerd wordt.
Gerelateerde berichten:
- ‘Flashflood Limburg zeldzaam’
- Zeldzaam staartblauwtje in Limburg waargenomen
- Zeldzaam bont dikkopje profiteert van bosrandbeheer
- Geslaagd broedgeval van zeldzame Hop in Noord-Limburg
- Nieuwe dienstregeling Veolia Noord- en Midden Limburg
- Extra geld tegen ontslagen in de thuishulp Noord-Limburg
- Noord-Limburg zet in op aanpak jeugdwerkloosheid
- Aspergeteelt Noord-Limburg in 15 jaar met 66 procent toegenomen