Zet ook een vuurwerkbril op tijdens het kijken naar vuurwerk

LANDGRAAF – Tijdens iedere jaarwisseling komen er helaas altijd weer nieuwe vuurwerkslachtoffers bij: vorig jaar waren er zelfs 23 blinde ogen. Het Oogziekenhuis promoot daarom samen met Het Oogzorgnetwerk, de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven, het Oogfonds, het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, Stichting Vuurwerkpreventie en inmiddels ook de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland het dragen van een vuurwerkbril; zowel als je vuurwerk afsteekt als ernaar kijkt.

Registratie oogletsel door vuurwerk
Deze komende Oud & Nieuw wordt voor de vijfde keer het aantal en de ernst van oogletsels veroorzaakt door vuurwerk door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, het gezelschap waar alle oogartsen in Nederland bij aangesloten zijn, geregistreerd. Uit eerdere registraties bleek dat 50% van de oogletsels door vuurwerk mensen betrof die slechts naar vuurwerk keken.

Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam en vuurwerkwoordvoerder van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, geeft dan ook het volgende advies voor de komende Oud en Nieuw: ”Realiseer je dat je andere mensen kunt raken als je vuurwerk afsteekt en realiseer je dat je geraakt kunt worden als je naar vuurwerk kijkt. Zet dan ook een vuurwerkbril op, zowel als je vuurwerk afsteekt als ernaar kijkt”.

Ook dit jaar zet Het Oogziekenhuis samen met haar campagnepartners alles op alles om het aantal slachtoffers te beperken. Zo is dit jaar samen met de partners een vuurwerklesbrief ontwikkeld. Deze digitale lesbrief leert kinderen van alles over het oog en de hoe je veilig omgaat met vuurwerk. De lesbrief is gratis beschikbaar via www.vuurwerklesbrief.nl.

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!