Antje van de Statie in nieuw jasje

WEERT – De historische figuur Antje van de Statie wordt nieuw leven ingeblazen. Antje leefde van 1877-1936 en verkocht vol enthousiasme vlaaitjes aan reizigers op het station van Weert. Haar goedlachse, hard werkende mentaliteit klopt nog altijd met de aard van de Weertenaar van nu. Daarom heeft een aantal creatieve Weertenaren de moderne Antje bedacht. Een figuur dat net als Antje destijds, vol trots het verhaal van Weert kan vertellen. De lancering van Antje vindt plaats in het najaar, aanstaande zaterdag is ze echter al even te bewonderen tijdens de weekmarkt.

Hans Corstjens van Buro Beeldvang: “De moderne Antje is een echte persoon, die tijdens evenementen een rol kan spelen. Bijvoorbeeld door verhalen over vroeger te vertellen, vlaaitjes uit te delen, of toeristen de weg te wijzen. Maar we zijn ook bezig een getekende versie van haar te maken. Zo kan ze in magazines en op websites ook mooie verhalen uit Weert vertellen.” Samen met Renee Scheepers is een concept voor de moderne Antje ontwikkeld en couturière Germaine Heijmans heeft een moderne “Antje” jurk ontworpen. Hierbij is goed gekeken naar de kleding van vroeger. Dat was de basis om een moderne variant te maken. Het concept van de vlaai en van Antje verandert niet. Het had alleen een nieuw jasje nodig. “We zitten echt nog in de creatieve beginfase”, aldus Sonja Blok van Centrum Management. “Het borrelt van de ideeën over hoe je de moderne Antje kunt toepassen. Een Antje verkiezing, vlaaiworkshops met Antje, Antje vlaai-dozen etc. Niets is onmogelijk. In het kader van Weert 600 jaar Stad willen we Antje regelmatig gaan inzetten.”

Liefde voor de vlaai
De oude Antje is aanstaande vrijdag tijdens het overhandigen van de petitie Trein Weert-België nog een keer te zien. De dag erna laat de moderne Antje zich voor de eerste keer aan het publiek zien tijdens de jurydag voor de Groenste Stad van Europa. Dit is een korte try-out, de echte lancering van Antje vindt in het najaar plaats. Op de hoek Van Berlostraat-Nieuwe Markt houdt ze een historische traditie levend door om 13.30 vlaaitjes uit te delen. Ze is enthousiast over haar debuut: “Mijn familie bakt al vele generaties de heerlijkste vlaai. Mijn overgrootmoeder verkocht deze op het station. Iedereen noemde haar daarom Antje van de Statie. De liefde voor de vlaai heb ik van haar meegekregen. Net als de liefde voor Weert. Ik hoop dat jullie mij eens komen bezoeken. Dan kunnen jullie zelf proeven hoe lekker onze vlaai is en genieten van onze gezellige stad.”

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!