BabyBoom in GaiaZOO

KERKRADE – De zomer is nu echt losgebarsten. Niet alleen de zomerse temperaturen zijn hiervan het bewijs, maar ook de babyboom in GaiaZOO. De afgelopen weken kwamen namelijk bij 10 diersoorten jongen ter wereld. En dat in het jaar dat GaiaZOO 10 jaar bestaat! Al deze geboortes zijn bijzonder, maar de geboorte van de blesbok was extra bijzonder omdat deze diersoort nog maar kort geleden in de Zuid-Limburgse ZOO arriveerde.

Nog veel meer kleintjes!
Hoewel in een dierentuin eigenlijk het hele jaar dieren geboren worden, vindt in de zomer vaak een duidelijke geboortepiek plaats. De afgelopen weken zagen dan ook diverse dieren het levenslicht. In Rainforest kwamen vier capibara’s, meerdere Puna ibissen en 11 doodshoofdapen ter wereld. De nieuwe doodshoofdapenman die eind vorig jaar aan de groep werd geïntroduceerd heeft zijn werk goed gedaan.

In Savanna zijn een blesbok en drie stokstaarten geboren. Pas een maand geleden werd de blesbok toegevoegd aan de diercollectie van GaiaZOO. De geboorte van de blesbok begon op klaarlichte dag midden op de savanne onder het toeziend oog van geïnteresseerde bezoekers. In de veilige stal kwam niet veel later het jong ter wereld. De blesbok dankt zijn naam aan de witte tekening op zijn kop. Jonge blesbokken hebben echter nog geen witte bles. In het verleden raakte de blesbok bijna volledig uitgestorven in zijn natuurlijk leefgebied op de hoogveld savannes van Zuid-Afrika. Gelukkig leven er nu weer meer blesbokken in het wild. De eerste beelden van de stokstaarten konden via een webcam worden vastgelegd, wat resulteerde in een uniek filmpje. Omdat de kleintjes de eerste weken in een veilige kraamkamer liggen, kunnen bezoekers via een scherm in de ZOO alvast een glimp opvangen van de pasgeboren stokstaarten. De otters, lynxen, rendieren én grasparkieten uit het gebied Taiga zorgden eveneens voor nageslacht.

Ooievaars uit het ei en geringd
De eieren van de wilde ooievaars op het nest bij restaurant Plateau van Gaia zijn onlangs uitgekomen. Er zijn vier gezonde jongen geboren. Vader of moeder ooievaar vliegen continue af en aan met voedsel. Om inzicht te krijgen in het verplaatsingsgedrag van de ooievaars, heeft STORK de jonge ooievaars in GaiaZOO onlangs van een voetring voorzien. De ooievaarexpert heeft alle vier de jongen ook gewogen en hun snavel- en vleugellengte opgemeten. Pas aan het eind van de zomer zullen de jongen uitvliegen, waarna ze met hun ouders op trektocht gaan naar hun zuidelijke overwinteringsgebied.

Dikke buiken
GaiaZOO verwacht de komende weken nog enkele jonge dieren te mogen verwelkomen. Nog vijf doodshoofdapen lopen rond met dikke buiken, één rendier verwacht ieder moment een jong en meerdere ibissen zitten in de ‘Puna Volière’ te broeden.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!
0
Laat een reactie achter of start een discussie!x