LEUDAL – Bewoners in Leudal die een authentieke Limburgse hoogstamboomgaard in hun weiland of bij hun erf willen aanplanten, kunnen zich hiervoor aanmelden bij de stichting IKL. Naast de aanleg van nieuwe hoogstamfruitbomen kan men bij IKL ook terecht voor het herstel van bestaande hoogstamboomgaarden. Het aanbod geldt voor weilanden rond de woonkernen en de buitengebieden van Leudal.
Van oudsher lagen rond de dorpen diverse beeldbepalende huisboomgaardjes omgeven door hagen. Dat was niet alleen het geval in de gemeenten langs de Maas, maar ze kwamen ook heel veel voor op de zandgrond. Elke boerderij en woonhuis had in het verleden fruitbomen staan. Voor eigen gebruik op de vlaai en de inmaak. Met veel liefde en plezier werden deze bomen geoogst en onderhouden. In samenwerking met de gemeente Leudal werkt IKL met de bewoners aan het eerherstel van deze sfeerbepalende fruitgaardjes en hagen.
Een mooi ingepaste hoogstamboomgaard bij het huis of bedrijf fungeert als een visitekaartje voor de bewoners en bedrijf. In het voorjaar als de bomen bloeien. Maar ook later in het seizoen als voor mens en dier goed toeven is onder de schaduw van de bomen. Daarnaast is het ook natuur dicht bij huis. Ze zijn van enorme betekenis voor bijen en diverse vogels. Met name de steenuil houdt van de afwisseling die een boomgaard biedt. De aanplant is verder gericht op de terugkeer van de oude fruitrassen in het landschap.
Deelnemers van het hoogstamproject kunnen kiezen uit meer dan honderd verschillende authentieke Limburgse fruitrassen zoals de Sterappel, Goudreinette, Eijsdener klumpke, Limburgse bellefleur, herfstpeer van Geulle of Ringelotte-pruimen. De bomen worden voorzien van een beschermende boomkorf. Na de aanplant voeren medewerkers gedurende twee seizoenen de noodzakelijke vormsnoei aan de jonge bomen uit. Daarna komt het onderhoud voor rekening van de eigenaar.
Het is van belang dat de eigenaar zich ook de praktische snoeivaardigheid eigen maakt. Dat kan via de snoeicursussen die IKL jaarlijks organiseert. Overigens kunnen eigenaren op verschillende manieren gebruik maken van de steun en medewerking van IKL. Naast de herplant van opengevallen plekken in bestaande boomgaarden kunnen mensen ook een beroep doen op de snoeiers van IKL..
De aanplant is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van uw gemeente en van de provincie Limburg. Van de deelnemers wordt een beperkte bijdrage in de aanlegkosten gevraagd.
Geïnteresseerden voor de aanplant of het herstel van de boomgaard, kunnen een aanmeldingsformulier downloaden via de website of telefonisch contact opnemen met IKL. Een medewerker van de stichting IKL zal vervolgens een om ter plekke vrijblijvend uitleg te geven over de mogelijkheden.
Gerelateerde berichten:
- Bewoners Nuth maken Bloesemlint mogelijk
- Bloesemlint in Leudal erg succesvol
- Grensoverschrijdende aanplant Bloesemlint in Orsbach
- Opmerkelijk initiatief Bloesemlint in Gennep
- Bloesemlint IKL krijgt speciale internationale vermelding
- IKL-beheer gemengd bos aan de Schoorweg Leudal
- Gemeente Leudal biedt op huis molotovgooier
- Medewerkers Westrom in actie bij gemeenteraad Leudal