Blackbird, Odillia en Poppodium Grenswerk winnaars van de Limburgse Popprijzen 2020

MAASTRICHT – Zojuist, op donderdagavond 22 juli 2021, werden tijdens een speciale L1 live uitzending van “Avondgasten” de Limburgse Popprijzen uitgereikt. De winnaar van de categorie ‘Beste Limburgse Nieuwkomer’ is de Maastrichtse zangeres en rapper Odillia. De winnaar van de categorie ‘Beste Limburgse Muziekorganisatie’ is het Venlose poppodium Grenswerk. Beide categorieën zijn beoordeeld door een externe beoordelingscommissie. Voor de categorie ‘Beste Limburgse Artiest’ is mede dankzij de publiekstemmen Blackbird door een duidelijke meerderheid uitgeroepen tot winnaar. De winnaars ontvangen geldbedragen, die mede mogelijk gemaakt zijn door de Provincie Limburg, die zij mogen inzetten om te investeren in hun activiteiten of muzikale carrière.

De Limburgse Popprijs is een jaarlijks terugkerende award die wordt uitgereikt aan de Limburgse act en organisatie die dat jaar de meest significante bijdrage hebben geleverd aan de Limburgse Popmuziek. In 2019 werd deze voor het eerst uitgereikt en in 2020 is de Limburgse Popprijs uitgebreid naar drie categorieën. De awards die de winnaars ontvangen zijn speciaal ontworpen voor Pop in Limburg door vormgever Daan de Haan. De award is 3D geprint en verbeeld een muzikant, vrijwilliger of medewerker die het gewicht van de popsector in de vorm van een microfoon op z’n schouders draagt. De Limburgse Popprijs is een initiatief van Pop in Limburg en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie.

BESTE LIMBURGSE NIEUWKOMER
De categorie ‘Beste Limburgse Nieuwkomer’ richt zich op (van oorsprong) Limburgse muzikanten en acts. Met deze popprijs categorie wil Pop in Limburg investeren in de groei van de artiest of act, zodat deze zich verder kan ontwikkelen binnen de popwereld. In deze categorie is Odillia verkozen tot winnaar. Odillia is een Maastrichtse zangeres die naar LA verhuisde om haar geluk te beproeven. Quotes van de commissie:
De commissie heeft veel bewondering voor Odillia, die als Limburgse artiest de spreekwoordelijke “stoute schoenen” heeft aangetrokken en naar Amerika is gegaan om haar geluk te beproeven. Eenmaal daar heeft samengewerkt met topartiesten als Snoop Dogg en Lil’ Keed. De Commissie is onder de indruk van de werkwijze van Odillia en haar doorzettingsvermogen waardoor zij meteen op dit hoge niveau meespeelt in de internationale muziekindustrie. De commissie weet dat een samenwerking met dergelijke artiesten niet alleen van veel doorzettingsvermogen en lef getuigd, maar ook het enorme talent én de kwaliteit van haar product bestempeld. Ondanks dat Odillia voornamelijk in het buitenland actief is, merkte de commissie op dat ze niet vergeten is waar ze vandaan komt en en altijd uitdraagt dat zij een Limburgse artiest uit Maastricht is. Het pad dat Odillia bewandelt is niet de meest voor de hand liggende maar past helemaal in deze tijd én laat aan andere artiesten zien wat er wel niet allemaal mogelijk is als artiest uit Limburg. De commissie is van mening dat Odillia ook in Nederland meer erkenning als artiest verdient en hoopt haar met deze prijs een podium te bieden en wellicht ook meer voet aan de grond te krijgen in de Nederlandse muziekindustrie.

BESTE LIMBURGSE MUZIEKORGANISATIE
De categorie ‘Beste Limburgse Muziekorganisatie’ richt zich op organisaties en innovatieve en/of educatieve projecten die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkelingen binnen de Limburgse popmuzieksector. In deze categorie is Poppodium Grenswerk verkozen tot winnaar. Grenswerk is hét poppodium van Noord-Limburg en toonaangevend voor heel Limburg. Quotes van de commissie:
De commissie heeft gezien hoe Grenswerk het hele jaar bezig is geweest met nieuwe projecten uit de grond te stampen. Zo werd platform en radiozender ‘Traplab’ opgezet om lokale DJ’s te ondersteunen, ze organiseerden de speciale opname concerten ‘Grenswerk Recordings’, die achteraf op Vinyl beschikbaar werden gesteld. Daarnaast wisten ze lokale uitvoerende artiesten te ondersteunen met projecten als ‘De Studio Roept’, waarbij ze gratis hun opnamestudio ter beschikking stelden, ‘Teachers’, waar Local Heroes middels masterclasses hun kennis konden delen en zo de lokale scene inspireerden, én ‘Mic Check’ waarmee ze ook hiphopliefhebbers wisten te ondersteunen en activeren. Naast al deze extra projecten wisten ze ook hun programmering zo aan te passen om ook in 2020 zoveel mogelijk concerten doorgang te laten vinden.

BESTE LIMBURGSE ARTIEST
De categorie ‘Beste Limburgse Artiest’ richt zich op (van oorsprong) Limburgse muzikanten en acts die al langere tijd in de sector meedraaien en de afgelopen periode een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de Limburgse popmuziek en daarbuiten. Bij deze categorie wordt de winnaar bepaald aan de hand van publieksstemmen. In deze categorie is Blackbird verkozen tot winnaar. Blackbird, oftewel Merel Koman, is een Kesselse zangeres, performer en songwriter.Quotes van de commissie:
De Commissie is onder de indruk van de werkwijze en het doorzettingsvermogen van Blackbird. Op de 1e dag van de lockdown kwam haar debuut album uit, wat ontzettend veel pech voor haar was. Ondanks dat is het album enorm goed ontvangen, doen de songs het zeer goed qua radioplays en online streams en heeft Blackbird wel de kansen die er waren om op te treden aangegrepen om ook live te kunnen spelen. Wat betreft de commissie heeft ze het super goed gedaan, deze pechvogel blackbird.

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!