Buurtvereniging Voerendaal plant fruitbomen in beleefweide

VOERENDAAL – Buurtvereniging Kundesj Heem in Kunrade – Voerendaal gaat zaterdag 11 januari 2014 over tot de aanplant van een belevingsboomgaard aan de Grachtstraat. Hiertoe worden zestien fruitbomen en een notenboom in speels verband aangeplant. De vruchtentuin wordt vervolmaakt met een haag van kruisbessen, frambozen en bramen.

De boomgaard ligt in de Maren Weiden, zoals het gebied vroeger genoemd werd en kan in de toekomst gebruikt worden voor zomerse activiteiten van de buurtvereniging. Het initiatief van de buurtvereniging is in samenspraak met de gemeente en de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg, IKL ontwikkeld.

De buurtvereniging heeft hiertoe alle bewoners uit de buurt uitgenodigd. De belevingsboomgaard, die in het voorjaar feestelijk geopend zal worden, wordt toegankelijk voor jong en oud.
IKL heeft een inrichtingsplan voor de beleefweide gemaakt. Zestien fruitbomen worden daarbij in drie speelse cirkels geplant. Het gaat om een keur aan rassen: appels als de Jac Lebel, Sterappel, Glorie van Holland en Notarisappel. Kersen als de Eysdener, Koningskers, Hedelfinger en Pater van Mansfels. Bongerkesperen, Kelmonder grijkskes, zoete Brederode en Noord-Hollandse Suikerpeer en smakelijke pruimen zoals de Blue Belgique, Hausschwetsche, Mirabelle de Nancy en Opal. Dit zijn allemaal sterke, resistente rassen die over een aantal jaren ieder op eigen wijze het karakter van de vruchtenwei gaan bepalen. Ter completering van het geheel wordt een walnoot geplant waaronder het in de toekomst straks goed toeven is. Aan de rand komt een ‘smulhaag’ met eetbaar fruit, zoals kruis-, rode en zwarte bessen, frambozen, bramen, gele kornoelje en hazelnoten.

In het verleden was Kunrade omgeven door een gordel van fruitgaarden. De aanplant leidt in dit opzicht dan ook tot een landschappelijke en cultuurhistorische opwaardering van het gebied. In de komende jaren zal de boomgaard zich ontwikkelen tot een sfeervolle plek die in alle seizoenen mensen zal trekken. Het wordt een weide waar genoten kan worden. In het voorjaar wanneer de bomen bloesemen en de hommels en bijen weer actief worden. In de zomer een aangename groene oase voor een buurtbarbecue of picknick. En in het najaar de smaken van het veelkleurig fruit. Mogelijk dat dit leidt tot inspirerende activiteiten. De vruchten lenen zich namelijk goed voor de pluk en verwerking tot jam of moes.
Vast staat dat er ook allerlei ander leven tot ontwikkeling komt. Van vogels als de steenuil die de boomgaard gaan gebruiken als voedsel en nestplaats. Maar ook insecten en kleine zoogdieren als egels en eekhorens zullen zich hier thuis gaan voelen. Dat geldt ook voor de buurt, die van jong tot oud tot de ontdekking zullen komen dat er altijd wel wat te beleven is in deze weide.

Voorafgaand aan de aanplant beginnen medewerkers van IKL-Limburg komende week met het voorbereidend werk. Hiertoe worden de bomen rond het perceel geknot, de aangrenzende hagen gesnoeid en de plantplekken bepaald.
Volgende week zaterdag, 11 januari, vindt vanaf 11 uur de aanplant plaats van de bomen. De buurtvereniging Kundesj Heem heeft hiertoe de hulp ingeroepen van de 200 gezinnen in de buurt. Jong en oud is welkom om de bomen te planten. Ervaring elders leert dat mensen het leuk vinden om samen bomen te planten op een inspirerende ontmoetingsplaats. Sommige mensen grijpen de aanplant van een boom ook aan ter herinnering van iets speciaals. De buurtvereniging zorgt daarbij voor koffie, warme chocomel, soep en andere lekkere dingen.
Medewerkers van IKL zijn ter ondersteuning aanwezig bij de aanplant. De aanleg van de beleefweide is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Voerendaal, de Rabobank en de provincie Limburg.

Bloesemlint
IKL ondersteunt de aanplant via het Bloesemlint dat ze in de provincie Limburg met de steun van velen aan het uitrollen is. Hoogstamboomgaarden geven al eeuwen kleur en cachet aan het landschap in Limburg. Net als in Kunrade zijn veel mensen vergroeid met de cultuur in en rond de boomgaarden. Tot voor enkele decennia hadden de meeste mensen in Limburg wel een huiswei met fruitbomen op een hoge stam. Vanwege de vruchten voor eigen gebruik. Wat men overhad verkocht men aan huis. De liefde voor en de kennis van de fruitsoorten, hun toepassingsmogelijkheden en de bijzondere boomvorm keert langzaam weer terug. In het kader van het Bloesemlint verbindt IKL het verhaal en de beleving en benutting van de boomgaarden met nieuwe generaties. Dat gebeurt door bewoners en bedrijven te inspireren tot aanplant en herstel. Door plantevenementen, maar ook door de kennis via cursussen door te geven. Hoogstambrigades op te richten en de veelzijdigheid van de boomgaarden voor het voetlicht te brengen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!