Door onverwachte weersomslag krijgt natuur het opeens flink voor de kiezen

WAGENINGEN / LANDGRAAF – Tien dagen geleden lag de natuur nog een maand voor op schema en kregen we zeer bijzondere natuurwaarnemingen (winterappels). Door de onverwachte weersomslag krijgt de natuur het opeens flink voor de kiezen en staat de ontwikkeling nagenoeg stil. Te vroeg geactiveerde insecten zoals wespenkoninginnen en planten zullen in winterstand moeten of overleven de barre omstandigheden niet.

Tot 13 januari lag de gemiddelde temperatuur drie graden hoger dan normaal. Ook december was ruim drie graden warmer dan het gemiddelde van 50 jaar geleden. De aanhoudend zeer hoge temperaturen vanaf april 2018 in combinatie met de intense zomerdroogte resulteerde in een hele serie bijzondere natuurverschijnselen. Eerder maakten we al melding van een witte paardenkastanje die vol in bloei stond begin oktober.

Najaarsbloei deed zich veelvuldig voor door de combinatie zomerdroogte met bladverlies met daarna regen en zeer hoge herfsttemperaturen. We kregen van diverse mensen meldingen van opnieuw bloeiende fruitbomen zoals de onderstaande appelboom in Wageningen op 4 september. Heel bijzonder is het dat de bloemen ook nog bestoven zijn en er tientallen nieuwe appels gevormd zijn!

Lees verder…

Bron: Naturetoday.com

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!