Eetkamer van de Wijk van start met gratis diner op Molenberg

HEERLEN – De opening van het project Eetkamer van de Wijk wordt gevierd met het eerste gratis buurtdiner op zaterdag 18 april in de Heerlense buurt Molenberg.

Wethouder Jordy Clemens helpt mee met het koken van het Turkse recept Fasulye, afkomstig van- en gekookt door een buurtbewoonster uit Molenberg onder leiding van Chef Henk Dirx. Ook voorzitter van stichting HeerlensDNA Erol Öztan en projectleidster Cynthia Smeets zijn aanwezig, die samen het project zullen toelichten en aan tafel op zoek gaan naar lekkere 'mijn recepten' en de bijzondere verhalen daarachter.

Het buurtdiner vindt van 17.00u tot 19.00u plaats in het lokale buurthuis op Jacob van Maerlantstraat 35 te Heerlen. Naar verwachting zullen ongeveer 50 buurtbewoners aan het diner deelnemen.

Eetkamer van de Wijk
Met het project Eetkamer van de Wijk trekt stichting HeerlensDNA (in samenwerking met M2015 Jaar van de Mijnen) de Heerlense buurten in, op zoek naar de nostalgische mijnverhalen én lievelingsrecepten van bewoners. In een reeks van 11 buurtdiners bij bewoners thuis, in buurthuizen en andere prominente plekken in de wijk zullen deze Heerlenaren worden uitgenodigd elkaar te ontmoeten, samen te eten en recepten uit te wisselen die voor hun van waarde zijn. Tijdens het jaar van de mijnen staat de Eetkamer van de Wijk stil bij álle inwoners van Heerlen en worden de vele eetculturen uit de mijnstreek met elkaar verbonden.

Op zoek naar recepten
Sinds de mijnbouw leven er veel verschillende culturen en nationaliteiten in de Oostelijke en Westelijke Mijnstreek. Migranten uit Polen, Turkije, Marokko en vele andere landen maken vandaag de dag nog steeds een groot onderdeel uit van de eetcultuur en identiteit in alle buurten van Heerlen. Gedurende het unieke project wordt daarom aan alle inwoners van de 11 wijken gevraagd hun lekkerste, leukste of meest bijzondere recept met een mijnverleden in te sturen. De één staat in de buurt bekend om zijn overheerlijke hutspot, de ander weet precies hoe je ambachtelijk couscous of Thaise curry moet bereiden. Uit deze mengelmoes van heerlijke recepten wordt door een professionele chef kok (per buurt) de 3 beste recepten uitgekozen. Al deze recepten worden gebundeld in een uniek Heerlens kookboek. Bewoners kunnen deze recepten insturen via de website www.eetkamervandewijk.nl.

Van klad tot kookboek
De in totaal 33 geselecteerde recepten worden gebundeld tot een kookboek dat de vele eetculturen die onze mijnstreek rijk is in beeld brengt. Elk recept heeft een verhaal en daarom worden ook de recepteigenaren op een bijzondere wijze in het kookboek geportretteerd waarbij ze vertellen over hun verleden, hun afkomst en hun eetcultuur. Dit kookboek zal in september 2015 worden gepresenteerd tijdens het Parkstad Culinair festival in het centrum van Heerlen.

Buurtdiners
Elke week wordt één recept uitgekozen, die de eigenaar/bewoner samen met professionele chef kok Henk Dirx zal gaan bereiden tijdens het gratis buurtdiner. Een feestelijk maaltijd die zorgt voor een laagdrempelige kennismaking, uitwisseling van verhalen en vooral veel gezelligheid! Alle buurtdiners worden gratis aangeboden, bewoners kunnen zich hiervoor inschrijven via www.eetkamervandewijk.nl.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!
0
Laat een reactie achter of start een discussie!x