Griepepidemie 2012/2013 langstdurende in afgelopen 25 jaar

LANDGRAAF – De griepepidemie van het seizoen 2012/2013 was met 18 weken de langstdurende griepepidemie van de afgelopen 25 jaar. Naast griep waren er geen grote uitbraken van meldingsplichtige luchtweginfecties. Dit blijkt uit de jaarrapportage ‘Surveillance respiratoire infectieziekten 2012’. Het RIVM voert samen met partners een continue surveillance uit om ontwikkelingen in de luchtweginfecties tijdig te signaleren.

Griep wordt veroorzaakt door een infectie met het influenzavirus. In het griepseizoen van 2012-2013 circuleerden er vier verschillende griepvirussen: twee soorten influenzavirussen type A en twee soorten influenzavirussen type B. Dit kan een mogelijke verklaring voor deze langdurige influenzaepidemie. Voor één van de virustypen was de effectiviteit van het griepvaccin zeer laag en voor de andere drie soorten virussen gaf het vaccin een redelijk tot goede bescherming.

Meldingsplichtige longontstekingen
Voor sommige luchtweginfecties die een longontsteking kunnen veroorzaken, is een meldingsplicht. Dat geldt voor de ziekten legionellose, psittacose, Q-koorts en tuberculose. Door die meldingsplicht kunnen tijdig maatregelen worden genomen om uitbraken of verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Deze meldingsplichtige longontstekingen vormen een klein deel van het totaal aantal longontstekingen. In 2012 was het aantal longontstekingen veroorzaakt door de legionellabacterie met 304 meldingen vergelijkbaar met vorig jaar. Het aantal meldingen (46) van psittacose, een vorm van longontsteking waarbij vogels de bron van infectie zijn, was het laagst sinds 2004. Met 66 meldingen van Q-koorts wordt bevestigd dat de grote Q-koortsepidemie van 2007-2010 voorbij is.

Tuberculose
Het aantal tuberculosepatiënten in Nederland is sinds 2002 met een derde gedaald. Na een tijdelijke toename in 2009 tot 1158 meldingen, zette de daling in de jaren erna door. In 2012 zijn er 958 meldingen van tuberculose vastgesteld. Evenals voorgaande jaren is bijna driekwart van het aantal tbc-patiënten geboren in het buitenland. Vooral onder Somaliërs komt relatief vaak tuberculose voor.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!
0
Laat een reactie achter of start een discussie!x