Heide- en jeneverbesherstel bij Het Limburgs Landschap

VENRAY – Stichting het Limburgs Landschap heeft in Limburg bijna 80 bijzonder waardevolle natuurgebieden onder haar beheer. Om die ook voor de toekomst te behouden wordt dagelijks hard gewerkt aan de kwaliteit. In de Boshuizerbergen wordt tot eind maart gewerkt om schrale heide op de zandduinen en de jeneverbesstruwelen ook voor de toekomst veilig te stellen.

Samen met Landgoed Geysteren vormt de Boshuizerbergen een groot en bekend natuurgebied ten oosten van Venray. Vooral de zandduinen en de jeneverbesstruwelen hebben hier te leiden van de verzuring. Tijd voor actie.

In de PAS
De depositie door de jarenlange uitstoot van vooral stikstof afkomstig uit het verkeer, de landbouw en de industrie zorgen nog steeds voor een sterke verzuring van de bodem op o.a. natuurgebieden van stuifzanden, zoals bij de Boshuizerbergen. Die verzuring zorgt er voor dat er ongewenste plantengroei plaatsvindt waardoor langzaamaan maar zeker het oorspronkelijke en open karakter van het landschap verdwijnt. Om dat fraaie en typische landschap voor de toekomst te behouden zijn er door de provincie Limburg middelen beschikbaar gesteld om hiervoor in het kader van de PAS [Programmatische Aanpak Stikstof] natuurherstelmaatregelen uit te voeren die de verzuring van de bodem tegen moeten gaan.

Werken voor natuur
In de Boshuizerbergen gaat het hier vooral om het behoud van de jeneverbesstruwelen en de droge heide op de zandduinen. Jeneverbessen die in de verdringing staan worden vrijgesteld van struiken of bomen en om de verzuring verder tegen te gaan wordt de grond hier bekalkt. Om de aanwezige zandduinen te verschralen worden de mostapijten en bosstrooisellagen geharkt en geplagd, zodat ook hier de karakteristieke zandduinen met eikenstrubben en kwarrige eiken weer volledig tot hun recht komen. Verder worden stukken naaldbossen gedund om deze om te vormen tot een gevarieerd bos. Door deze herstelmaatregelen is binnenkort zo’n 8 ha natuurgebied weer voor de toekomst aangepakt.

Overlast maar wordt mooi
Door het uitvoeren van de werkzaamheden worden de natuurlijke leefgebieden van typische Boshuizerbergensoorten verbeterd. Het gaat hier om soorten die onder schrale, droge omstandigheden leven, zoals nachtzwaluw, levendbarende hagedis, zandblauwtje, zandzegge, bruine eikenpage, heivinder en veldkrekel.

Tijdens de werkzaamheden zijn de paden tijdelijk minder goed begaanbaar, maar de wandelroutes worden zoveel mogelijk ontzien. Nadat de werkzaamheden eind maart zijn afgerond worden ook de paden weer hersteld en kunt u genieten van één van de mooiste natuurgebieden die Het Limburgs Landschap rijk is en waar in de 30 jaren van de vorige eeuw Het Limburgs Landschap zelfs voor is opgericht.

De Boshuizerbergen bij Venray staan vooral bekend door hun de bijzondere jeneverbesstruwelen. Met hulp van de provincie Limburg worden hier door Het Limburgs Landschap natuurherstelmaatregelen uitgevoerd om de schrale zandduinen en jeneverbesstruwelen voor de toekomst te behouden [foto Henk Heijligers]. Naast mooi voor u ook belangrijk voor typische Boshuizerbergensoorten als de blauwvleugelsprinkhaan [foto Patrick Palmen]. 

blauwvleugelsprinkhaan

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!
0
Laat een reactie achter of start een discussie!x