Hooikoorts op komst door bloeiend gras

WAGENINGEN / LANDGRAAF – Het graspollenseizoen staat voor de deur. Dit weekend wordt het zeer koude lenteweer ingewisseld voor een beduidend warmer weertype.

Daarbij valt geregeld wat neerslag en dat maakt het groeizaam weer. Komende week zal dan ook het eerste gras tot bloei komen en stijgt de kans op hooikoortsklachten voor wie allergisch is voor graspollen. Het berkenpollenseizoen duurt dit jaar lang.

Door het koude weer van de afgelopen weken loopt de ontwikkeling in de natuur zeker twee weken achter in vergelijking met de voorgaande jaren. Andere jaren zagen we rond Koningsdag de bermen al vol staan met bloeiende vossenstaarthalmen (dit is vaak de eerste bloeiende grassoort), maar dit jaar zien we een week na Koningsdag nog maar slechts een enkel exemplaar voorzichtig in bloei komen.

Vanaf komend weekend zal zacht weer met maxima rond of boven 15 graden en minima tussen 5 en 10 graden de groei en bloei van het gras stimuleren. Het stuifmeel van gras is zeer sterk allergeen en veroorzaakt bij ruim twee miljoen Nederlanders klachten.

In de loop van mei zal gras op steeds meer plaatsen tot bloei komen. Hoe snel dit gaat hangt af van het temperatuurverloop in deze meimaand. Volgens Wageningen University ontwikkelt de natuur zich momenteel ruim drie weken langzamer dan in het zeer vroege 2020. Door de koude voorgeschiedenis vindt de piekperiode van het graspollenseizoen, waarin de meeste overlast wordt ondervonden, waarschijnlijk pas plaats vanaf midden juni tot en met begin juli.

Lees verder…

Bron: NatureToday

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!