LANDGRAAF – De komende weken gaat IKL-Limburg in vier Zuid-Limburgse gemeenten broedstoven aanleggen voor het zeldzame vliegend hert. Dit zijn een soort kraamkamers waar de eieren en larven van het vliegend hert, de grootste kever van ons land tot ontwikkeling kunnen komen.
De maatregelen worden op diverse plekken getroffen in Eijsden-Margraten, Simpelveld, Landgraaf en Schinnen. Larven van het spectaculair insect leven drie tot acht jaar onder de grond. Ze voeden zich met dood, vermolmd hout dat door ‘witrotschimmels’ aangetast is. Ze hebben daarbij een voorkeur voor eikenhout, maar ook ander hout fungeert als broedkamer.
Op woensdag 7 november vindt er een groot houttransport naar Zuid-Limburg plaats van door IKL in Midden-Limburg geoogste eikenstammen. Komende dagen leggen medewerkers van IKL-Limburg de eerste broedstoof aan in een herstelde graft in Puth (Schinnen). Hiervoor wordt maar liefst9 m3houteikenhout in stammen van2 meterdeels ingegraven.
Het vliegend hert is met zijn imposante geweivormige kaken een van de meest spectaculaire insecten van ons land. In ons land komt deze vliegende reuzenkever nog slechts in vijf regio’s voor, waarvan er drie in Limburg liggen: in Noord-Limburg (Mook), Midden-Limburg (Roerdalen) en Zuid-Limburg. Omdat het dier in heel Europa sterk achteruitgaat worden er overal maatregelen getroffen voor het behoud van de leefgebieden. In de afgelopen jaren zijn er in diverse gemeenten zoals Onderbanken, Landgraaf en Margraten, waar nog diverse geïsoleerde leefgebieden voorkomen, al de nodige activiteiten ontplooid voor het behoud en de verbetering van de biotopen van deze kevers. Daarbij gaat het niet alleen om holle wegen, maar evenzeer om geschikte leefgebieden in bosranden, laanbeplantingen en houtwallen. Naast het beheer en onderhoud aan deze elementen, legt IKL in nauwe samenwerking met de gemeenten en het IVN ook broedstoven aan waar de kever haar eitjes kan afzetten. Daarnaast wordt gewerkt aan het verbeteren van het leefgebied door de aanplant van nieuwe houtsingels en lanen.
Vliegende herten zijn forse kevers die hier drie tot acht cm groot kunnen worden. Bij de vrouwtjes zijn de kaken van normale proporties waardoor deze meestal niet groter dan zes cm worden. Zoals uit de naam blijkt kunnen deze kevers vliegen. Dit doen ze bijna verticaal en met gespreide poten waardoor het geen elegante vliegers zijn. Meestal leggen ze op deze manier slechts korte afstanden af.
De ontwikkeltijd van de larve is buitengewoon lang: maar liefst vier tot acht jaar en dan ook nog ondergronds. De volwassen kevers zijn alleen in de maanden juni en juli, zichtbaar en dan met name in de schemering en avond. Ze leven dan nog slechts enkele weken. Vaak zijn dieren te vinden op eikenstammen bij bloedende wondjes waar ze zich voeden met het suikerhoudende sap.
De broedstoven die IKL aanlegt bestaan uit half in de grond ingegraven eikenstammen die aan de bovenzijde zijn afgedekt met houtsnippers. De stoven worden op zon beschenen plekken langs bosranden of houtwallen aangelegd en hebben een oppervlakte van slechts enkele vierkante meters.
Het eikenhout dat in de broedstoven wordt gebruikt, kwam in de afgelopen periode vrij bij onderhoudswerk door IKL aan landschapselementen in Beesel, Maasgouw, Leudal en Peel en Maas. Naast de gemeente Schinnen gaat IKL ook broedstoven aanleggen op de Keversberg in Simpelveld, in Rimburg en Ubach over Worms (Landgraaf) en komen er vijf stuks in de gemeente Eijsden-Margraten: (Dorreweg Eijsden), Eckelrade en Mesch. In totaal gaat het om negen kraamkamers.
Gerelateerde berichten:
- Maatregelen verbetering leefgebied vliegend hert
- Info-avond voor bewoners over bescherming vliegend hert
- Piet Paulusma na Valkenburg vandaag bij Hijgend Hert Vijlen
- Maatregelen Heuvelland Zuid-Limburg worden versoepeld
- Adoptieproject IKL voor Limburgse basisscholen
- ‘Vliegend viaduct’ A2 volgende week in gebruik
- Boomfeestdag in 80% van Limburgse gemeenten
- Zo fietsveilig zijn Limburgse gemeenten