Premiumwandelroute in regio Maasduinen geopend

ARCEN – Woensdag 10 juli heeft het Overlegorgaan van Nationaal Park De Maasduinen de Premiumwandelroute Arcen geopend. Door de bijzondere natuur en de typische Maasduinen is het fijn wandelen in Regio Maasduinen.

Een groot deel van de oostelijke Maasoever tussen Venlo en Gennep mag zich met recht ook nationaal park noemen. Om mensen de natuurparels van de regio Maasduinen te laten ontdekken is er een heel stelsel aan wandel- en fietsroutes. Daar is nu een nieuwe route aan toegevoegd van ruim 15 km, die meteen een Duits keurmerk kreeg vanwege de afwisseling en de toegankelijkheid. Hij heet dan ook een Premiumwandelroute Arcen en het is de eerste in de Maasduinen.

Kasteeltuinen Arcen
Landgoed Arcen dankt haar naam aan Kasteel Arcen. De premiumwandelroute start bij dit bijzondere complex. Na een korte wandeling door het dorp loopt de route langs de Maas en dan het landgoed Arcen in. Wandelaars genieten hier van de rust, de voorbijkomende boten en de grazende Galloway-runderen. De route laat ook bijzonder stukjes geschiedenis zien. Recent onderzoek heeft een eeuwenoud doolhof opgeleverd dat vroeger bij het kasteel hoorde. Halverwege voert de route langs nog zo’n bijzonder monument: Fort Hazepoot. Dit met de hand gegraven fort was onderdeel van het omvangrijke Fossa Eugeniana; een overigens onvoltooid kanaal, dat men in de 17e-eeuw wilde graven om de Rijn met de Maas te verbinden.

De dieren- en plantenwereld
De afwisseling van Landgoed Arcen zorgt voor een unieke soortenrijkdom. Langs de Maas groeien op het hoger gelegen grasland planten zoals geel walstro, hemelsleutel en rapunzelklokje. Een deel van het bos waar doorheen gewandeld wordt is elzenbroekbos. De bomen staan hier vrijwel permanent met hun wortels in het water. Op de overgang van de voedselrijke rivierklei naar de arme zandgronden wordt het broekbos. De eiken, beuken en grove dennen elders op het landgoed zijn soms meer dan 250 jaar oud. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bosuil, zwarte specht, eekhoorn en verschillende soorten vleermuizen hier voorkomen. Midden in het bos van het landgoed ligt het Gelders Vlies. Een groot ven met grazige vegetatie van pijpenstrootje waar ook bijzondere veenplanten, zoals veenbes, tot bloei komen. Deze landschappelijke afwisseling en de soortenrijkdom maken deze nieuwe wandelroute zo aantrekkelijk. Juist de afwisseling en de vele bijzondere plekken leverden dit bijzondere Duitse keurmerk op.

Verkrijgbaar bij
De route start- en eindigt bij Kasteeltuinen Arcen, Lingsforterweg 26 te Arcen, en is in zijn geheel bewegwijzerd. Op de parkeerplaats bij de Kasteeltuinen staat een informatiepaneel waarop de route en achtergrondinformatie te vinden is. Er is ook een gratis wandelfolder verkrijgbaar bij de kassa van Kasteeltuinen Arcen.

Deze premiumwandelroute is gemaakt voor Nationaal Park De Maasduinen in samenwerking met het Grenspark Maas-Swalm-Nette, Routebureau Noord- en Midden-Limburg, gemeente Venlo en Stichting het Limburgs Landschap, met een financiële bijdrage van Provincie Limburg.

Foto Stichting het Limburgs Landschap Edmond Staal

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!