MAASTRICHT – Onder de vlag ‘Hart voor Limburg’ heeft een groeiend aantal inwoners van Limburg – en met name jongeren – geleerd om te reanimeren. Deze Limburgers, veelal vrijwilligers, kunnen in voorkomende gevallen veel sneller dan een ambulance ter plaatse zijn als iemand in de directe omgeving een hartstilstand krijgt.
De kans om een hartstilstand te overleven is in Limburg de laatste jaren gestegen. Maar het kan nog beter! Daarom geeft de Provincie Limburg aan Taskforce QRS Maastricht en RAV Limburg Noord* een subsidie van in totaal bijna € 280.000,- voor vervolgprojecten.
App EMuRgency
De projecten richten zich op het realiseren van het oprichten van een stichting ‘Hart voor Limburg’, het verankeren van de activiteiten van deze stichting, de samenwerking tussen professionals en burgerhulpverleners, onderzoek naar het economisch effect van geslaagde reanimaties en ontwikkeling van de app EMuRgency. Daarnaast is en blijft het kwalitatief opleiden van zoveel mogelijk leerlingen in het voorgezet onderwijs van belang, zodat zij kunnen reanimeren wanneer dat nodig is.
Goede samenwerking
Een goede samenwerking tussen professionals en vrijwilligers zorgt ervoor dat de overlevingskansen van slachtoffers aanzienlijk toenemen. Elk jaar worden in Limburg enkele honderden mensen getroffen door een hartstilstand. Vaak is dat thuis, maar soms ook op straat, in een winkel of tijdens het sporten. Dan is het zaak dat zo snel mogelijk hulp wordt geboden en voordat hulpdiensten ter plaatse zijn gaat vaak kostbare tijd verloren. De geschoolde vrijwilligers kunnen direct met reanimeren beginnen en zo levensreddend handelen tijdens de kostbare eerste minuten ná een acute hartstilstand en/of de tijd overbruggen, die professionele hulpverleners nodig hebben om ter plaatse te komen.
Doel om meer levens te redden
Gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen (Werk & Welzijn) ondersteunt het werk van de beide organisaties, mede omdat er sprake is van een goede samenwerking tussen zorgverlenende instanties, maatschappelijke organisaties, inwoners en overheden. Samen blijken ze in staat om op het gebied van gezondheid en zorg in Limburg verbeteringen te realiseren. Op donderdag 7 januari 2016 bezocht de gedeputeerde de Stichting Hart voor Venlo, waarbij ook mensen van de ambulancedienst en cardiologen van VieCuri Medisch Centrum aanwezig waren. Van Rijnsbergen spreekt van een “waardevol bezoek, waarbij duidelijk werd wat het belang is van reanimatienetwerken in de provincie en het daarvoor opleiden van vrijwilligers. Alles met het doel om meer levens te kunnen redden.”
*QRS staat voor Qualitative Resuscitation by Students, dat betekent dat wordt geprobeerd zoveel mogelijk leerlingen in het voortgezet onderwijs te leren reanimeren. Taskforce QRS heeft inmiddels ruim 10.000 leerlingen in het voorgezet onderwijs getraind. RAV staat voor Regionale AmbulanceZorg Limburg-Noord.
Gerelateerde berichten:
- Provincie steunt brede triathlon ambities in Limburg
- Gezocht: deelnemers voor onderzoek naar preventie hart-en vaatziekten bij patiënten met diabetes type 2
- Provincie steunt restauratie toren Sint Augustinuskerk Elsloo
- Provincie steunt herstel kerkgebouw Terwinselen
- Provincie steunt renovatie en herstel parkbos Jachtslot Mookerheide
- Provincie steunt restauratie St. Alphonsusschool Roermond
- Provincie steunt leefbaarheidsprojecten in kernen Sittard-Geleen
- Provincie steunt Nederweerter Lambertustoren