Restauratie bijzondere reproductievleugel start in Kasteel Arcen

ARCEN – Het Limburgs Landschap kan dankzij een fundraisingactie, waarbij het Prins Bernhard Cultuurfonds en een particulier genereus bijdroegen, starten met de restauratie van een bijzondere ‘’reproductievleugel’’. De meeste mensen kennen wel een pianola, maar dit is een luxe versie daarvan die de stukken weergeeft met alle muzikale nuances die de pianist destijds ingespeeld heeft. De basis van dit instrument is een speciaal gebouwd groot formaat Steinway-vleugel en daar is door de befaamde fabriek Welte und Söhne uit Freiburg een mechanische aandrijving in gebouwd. Die werkt via gaatjesrollen, ventielen, buisjes en een luchtpomp. Volgens de fabrieksarchieven van de firma Steinway is de vleugel in 1914 gebouwd en het zou daarmee een van de oudere reproductievleugels van dit type zijn. Bijzonder is het luxe fineerwerk in het houtwerk. Het Limburgs Landschap wil graag dat er weer concerten met de vleugel gegeven worden maar dat kan niet door de huidige toestand van de vleugel.

Het Limburgs Landschap kon in de jaren 70 het onderkomen kasteel Arcen met landgoed veiligstellen. De oude eigenaar, de familie Deusser, had in het begin van de oorlog al veel meubels meegenomen naar Zwitserland. Tot verbazing heeft de familie Deusser de waardevolle vleugel destijds niet meegenomen en andere piano’s wel. Het verval in het verlaten Kasteel Arcen ging door vernielzucht, houtworm en waterschade door. Resterend meubilair wat te herstellen was, is bij de opbouw van de Kasteeltuinen Arcen in 1988 gerestaureerd en weer in het kasteel geplaatst. Ook de vleugel is toen zoveel mogelijk hersteld maar tot een complete restauratie is het nooit gekomen zodat uitvoeringen niet mogelijk zijn.

Meerdere vakmensen
Omdat de vleugel zowel uit een klankgedeelte als een pianolagedeelte bestaat, wordt er door meerdere mensen aan gewerkt. Zo zijn er twee pianospecialisten die de vleugel onderhanden nemen. Daarbij worden toetsenbord, hamertjes en snaren aangepakt. Ook komt er een specialist die het mechanische pianoladeel met alle buizen, ventielen, rollen, pompen en balgen gaat restaureren. Het is de bedoeling om ook het houtwerk nog aan te pakken maar die financiering is nog niet rond. Als alles volgens plan verloopt, kan de vleugel in oktober weer via ‘’een druk op de knop’’ uit zichzelf gaan spelen. Zo kunnen bezoekers van het Kasteel luisteren naar bijzondere muziekstukken die dan precies klinken zoals de pianist ze een eeuw geleden inspeelde. Een unieke ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!