’s Werelds langste vredesloop komt door Roermond

ROERMOND – De Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run, ’s werelds langste estafetteloop voor vrede, komt op donderdag 5 juni aan in Roermond.

Een 15-koppig internationaal lopersteam draagt een vredesfakkel als symbool voor vrede en vriendschap door 49 landen in Europa. Onderweg bezoeken de lopers basisscholen en stadhuizen om de fakkel door te geven en de idealen van de loop over te brengen. De lopers komen uit Guatamala, Brazilië, Australië, Rusland, Oostenrijk, Duitsland, Tsjechië en Nederland.

Op donderdag 5 juni wordt de Peace Run om 16:30 ontvangen op het stadhuis van Roermond (Markt 31) waar burgermeester Cammaert de vredesfakkel namens Roermond in ontvangst zal nemen. Op vrijdagochtend 6 juni bezoekt de Peace Run drie basisscholen in Roermond om de idealen van vrede, harmonie en begrip aan schoolkinderen over te brengen. Vanuit Roermond gaat de dagetappe de volgende verder naar Luik.

De Peace Run vindt vanaf 1987 elke twee jaar plaats op zes continenten. In de afgelopen 27 jaar heeft de vredesfakkel meer dan 150 landen bezocht en hebben de lopersteams meer dan 500.000 kilometer afgelegd, ongeveer dertien keer de omtrek van de aarde. Per editie worden wereldwijd naar schatting een miljoen mensen door de Peace Run bereikt. In Europa leggen de lopers dit jaar een route af van 24.000 kilometer, door 49 Europese landen.

Met de slogan “Vrede begint bij mij!” wil de Peace Run jong en oud inspireren om zich in te zetten voor een betere wereld en een harmonieuze samenleving. “De moeilijkheden op de weg naar vrede zijn niet groter dan de moed van diegenen die deze uitdaging aangaan,” aldus 9-voudig Olympische kampioen Carl Lewis, woordvoerder van de Peace Run. Het evenement is tevens ondersteund door wereldleiders als Nelson Mandela en Mikhail Gorbachov, religieuze leiders waaronder Desmond Tutu en wijlen Moeder Theresa en topatleten als Haile Gebresselassie.

De Peace Run is in 1987 opgericht door de Indiase dichter en vredesfilosoof Sri Chinmoy (1931-2007) en wordt gecoördineerd door een internationaal netwerk van vrijwilligers, geïnspireerd door zijn visie van een vreedzame wereld. Als blijk van erkenning voor zijn contributies voor wereldvrede en een betere wereld is Sri Chinmoy door UNESCO onderscheiden met de Nehru Medaille.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!