Schinnen zet in op terugkeer jonge hoogstamboomgaarden

SCHINNEN – Boeren, burgers, buitenlui en lokale organisaties spelen een cruciale rol bij de instandhouding en de terugkeer van de hoogstamboomgaarden rond de dorpen van Schinnen. Om de buitengebieden van Schinnen opnieuw te voorzien van jonge, vitale bomen heeft de gemeente Schinnen voor komend jaar een aanplantregeling in het leven geroepen. Particulieren met een weiland komen in aanmerking voor de aanplant van authentieke Limburgse fruitrassen zoals de Puther dikke (een kers), sterappels of Rengelottepruimen.

Tot in het midden van de jaren zestig ging het merendeel van de toenmalige kerkdorpen die nu tot Schinnen behoren, nagenoeg schuil achter groene gordels van hoogstamboomgaarden. Bezoekers moesten zich in die tijd oriënteren op de kerktorens die boven de hoge bomen uitstaken. In de loop van de vorige eeuw zijn veel boomgaarden om strikt economische redenen gerooid. Ook de uitbreiding van dorpen eiste zijn tol. Sinds het begin van de jaren negentig spant IKL zich met betrokken eigenaren van boomgaarden en actieve lokale mensen en verenigingen zich in voor het behoud en de verdere ontwikkeling van dit groene erfgoed. Dit gebeurt via een breed pakket aan maatregelen: door het wegwerken van achterstallig onderhoud, de aanplant van nieuwe boomgaarden, cursussen, instructies, de oprichting van hoogstambrigades en belevingsactiviteiten als bloesemtochten.

De gemeente Schinnen en Canisius Stroop hebben een budget beschikbaar gesteld voor de aanplant van 140 hoogstamfruitbomen. De aanplant gebeurt door de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg, IKL. Naast de revitalisering van de hoogstam in het landschap, is dit initiatief van wethouder Hermans ook gericht op het verhogen van de overlevingskansen voor bijen.

Boeren en particulieren in Schinnen met een weiland achter het huis of een perceel rond de dorpen komen in aanmerking voor de bomen. Belangstellenden kunnen kiezen uit meer dan honderd verschillende Limburgse fruitrassen, zoals herfstperen van Geulle, sterappel, goudreinette, Eijsdener Klumpke, Limburgse Bellefleur, Kelmonder Grijske, de befaamde Rengelotte-pruimen en Puther Dikke.

Voor een bedrag van € 25,- per boom, zorgt IKL voor de aanplant van de boom met beschermende boomkast. Bovendien draagt IKL het eerste jaar zorg voor de noodzakelijke vormsnoei aan de bomen. Belangstellenden kunnen zich bij IKL melden via www.ikl-limburg.nl. Na aanmelding krijgen zij bezoek van een medewerker van de stichting IKL die in overleg met de deelnemer, ter plekke een eenvoudig plantplan opstelt. Aangezien de verdere snoei en het onderhoud van kardinaal belang is voor de bomen, krijgen de eigenaren van de jonge aanplant het nadrukkelijk advies om zich de praktische kennis en vaardigheden eigen te maken. Dat kan onder meer door het volgen van een snoeicursus.
Om er zeker van te zijn dat in de toekomst het goed beheer uitgevoerd wordt kan de stichting IKL aan de eigenaren op verschillende wijzen ondersteuning bieden.

Geïnteresseerden kunnen een aanmeldingsformulier downloaden via www.ikl-limburg.nl

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!