Maasgouw mooier met hoogstamboomgaarden

MAASGOUW – Bewoners van Maasgouw die in een huisweide een karakteristieke hoogstamboomgaard willen kunnen zich hiervoor aanmelden bij de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg, IKL. Naast de aanplant van hoogstam gaat het hier ook om het snoeiherstel van waardevolle hoogstamboomgaarden.

De voorziening geldt voor de huisweiden rondom de dorpen van de gemeente Maasgouw. Afgelopen jaar plantte IKL boomgaarden in diverse dorpen. Zo zijn er in Beegden al vijf geplant, maar ook in Wessem, Ohé en Laak en Maasbracht zijn afgelopen jaar weer jonge boomgaarden bijgekomen.

Tot de jaren zestig waren hoogstamboomgaarden heel normaal in en rond de Maasdorpen De stichting IKL werkt nu gericht met de gemeente Maasgouw aan het eerherstel van deze sfeerbepalende fruitgaarden en hagen. Tot voor kort was de hoogstamactie van IKL uitsluitend beperkt tot Zuid-Limburg.

Ter versterking van de landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteit van de buitengebieden van Maasgouw heeft IKL met lokale deskundigen en de gemeente een plan met maatregelen opgesteld. Voor de uitvoering van het plan stelt Maasgouw jaarlijks € 45.000 beschikbaar dat IKL in werk verdubbelt. Het hoogstamproject is een onderdeel van het project, waarvan dit voorjaar al de eerste zichtbare resultaten zijn te zien in de vorm van bloesem. Op termijn zullen de boomgaarden zeker in het voorjaar sfeerbepalend zijn voor dorpen.

Deelnemers van het hoogstamproject kunnen kiezen uit meer dan honderd verschillende authentieke Limburgse fruitrassen, als de sterappel, goudreinette, Eijsdener klumpke, Limburgse bellefleur, herfstpeer van Geulle of Ringelotte-pruimen. Alle bomen worden voorzien van een beschermende boomkast. Bij de perceelscheiding van de boomgaard kan gekozen worden uit de authentieke meidoornheg of een gemengde haag. Na aanleg voeren medewerkers gedurende twee seizoenen de noodzakelijke vormsnoei aan de jonge bomen uit. Daarna komt het onderhoud voor rekening van de eigenaar. Deze wordt geacht zich de praktische kennis hiervoor eigen te maken tijdens een snoeicursus. Van IKL. Overigens kunnen eigenaren op verschillende manieren gebruik maken van de ondersteuningsmogelijkheden van IKL.

Geïnteresseerden voor de aanplant, kunnen aanmeldingsformulier downloaden via www.ikl-limburg.nl. Een medewerker van IKL geeft vrijblijvend uitleg over de mogelijkheden. De aanleg van de fruitbomen en hagen vindt vervolgens in het na- of voorjaar plaats.

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!