Slot Schaesberg realiseert historische moestuin met internationale allure

LANDGRAAF – Stichting Landgoed Slot Schaesberg start dit najaar op één van de eilanden behorende bij het landgoed met de realisatie van een historische moestuin. De tuin ter grootte van 1000 m2 – die de naam ‘Hof van Schaesberg’ zal gaan dragen – is in samenwerking met Jac Nijskens van De Historische Groentehof te Beesel ontworpen en zal bestaan uit twaalf verschillende hoven, zoals de Cruydt Hof, de Medicinale Hof en de Welrieckende Hof.

Het betreft een gebruikstuin waarin groenten en kruiden een plaats krijgen die inmiddels door het grote publiek vergeten zijn, maar die in de 16e en 17e eeuw tot de normale keuken behoorden. Daarbij kan men denken aan exotisch klinkende gewassen als sucerwortelkens, coraelkruyt en Gohds Genade.

De realisatie van de tuin is een langdurig project met een degelijke, wetenschappelijk basis. Doel is om binnen een tijdsbestek van drie jaar een tuin neer te zetten met potentieel internationale allure, en dat op basis van bronnenonderzoek. Kwaliteit staat daarom hoog in het vaandel. Er is aandacht voor product-, oogst- en bewaarkwaliteit. Bovendien zorgt het project voor een goede leerschool in het opdoen van ervaring met de teelt, niet alleen voor de medewerkers van het slot, maar ook voor de bezoekers. De moestuin zal de basis worden van educatieve en interactieve arrangementen. Daar komt bij dat de oogst uiteraard in de eigen keuken van het slot gebruikt zal gaan worden. De aanleg van de tuin wordt mede uitgevoerd door de vrijwilligers van Slot Schaesberg, re-integranten van Werkvoorzieningschap Oostelijk Zuid Limburg (WOZL) en Gemeentelijk Werkbedrijf Landgraaf en het Citaverde College te Heerlen.

Het bezoekerscentrum van Slot Schaesberg is onlangs geopend voor het publiek.
Stichting Landgoed Slot Schaesberg is opgericht om het oude kasteel en de bouwhoeve weer in ere te herstellen. In beginsel gaat het om de herbouw van deze prachtige en toonaangevende gebouwen. Maar het project omhelst méér dan dat: de herbouw moet namelijk op zo ambachtelijk mogelijke wijze tot stand komen en dienen als een leerproject. Daarnaast heeft het project alle kans om een toeristische trekpleister te worden in regio Parkstad. Stichting Slot Schaesberg hoopt in het project vier pijlers onder te brengen: educatie, toerisme, wetenschap en ambachten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!