VENLO – In de arbeidsregio Noord-Limburg moet een sluitende aanpak van school naar werk worden gerealiseerd, zodat meer jongeren duurzaam geplaatst kunnen worden op de arbeidsmarkt. Om een start te kunnen maken met dit project heeft de gemeente Venlo als centrumgemeente een subsidieaanvraag ingediend bij het Europees Sociaal Fonds (ESF).
De Vijverhofschool, Mikadoschool, De Wijnberg, De Velddijk en ’t Wildveld hebben aangegeven mee te willen werken in het project. Als een van de partners in dit project gaat Stichting MEE Noord- en Midden Limburg een aantal leerlingen van deze scholen intensief begeleiden. MEE ondersteunt mensen met een beperking. “Vanuit deze scholen willen we een efficiënte en effectieve route van school naar arbeidsmarkt gaan organiseren,” zegt de Venlose wethouder Ramon Testroote (Sociale Zaken). “We willen de positie van jongeren zonder startkwalificatie op de arbeidsmarkt verbeteren. En de schotten tussen onderwijs, zorg en dienstverlening voor jongeren met een beperking wegnemen.”
Om deze jongeren aan werk te helpen, is extra ondersteuning in de schoolfase, een ‘warme overdracht’ naar het bedrijfsleven en intensieve begeleiding op de werkplek cruciaal. In dat kader werken scholen, UWV en andere betrokken instanties al intensief samen in de regio. “Meer economisch zelfstandige jongeren en minder uitkeringen, dat is wat we met dit project willen bereiken,” benadrukt wethouder Ramon Testroote. “Daarbij gaan we optimaal gebruik maken van de bestaande infrastructuur in de regio.”
Aanleiding voor deze subsidieaanvraag is tweeledig. Enerzijds maakt Stichting Speciaal Onderwijs Noord- en Midden Limburg zich zorgen over de arbeidstoeleiding van kwetsbare jongeren zonder startkwalificatie. Anderzijds constateert Stichting MEE Noord- en Midden Limburg dat de participatie van jongeren met een beperking op de arbeidsmarkt moeizaam tot stand komt.
Het project heeft een looptijd van 18 maanden en de kosten worden geraamd op zo’n € 750.00,-. De hoogte van de subsidieaanvraag is een kleine € 300.000,-. De cofinanciering (ongeveer 60%) voor het project zal worden verzorgd door de onderwijsinstellingen en MEE.
Gerelateerde berichten:
- Leerlingen naar huis na brand in school
- Extra geld voor scholen voor Gezonde School-beleid
- Proefproject ‘Werk scoort’ 2 juli van start in Kerkrade
- Vaals maakt werk van bonte bloemrijke bermen
- Kerkrade maakt werk van duurzame onkruidbestrijding
- Limburg maakt werk van winkelleegstand
- Werkzaamheden N280 Roermond officieel van start
- Luchtmonsters school leveren sporen van ethanol en aceton op