Uitbreiding heidegebied Brunssummerheide

HEERLEN – Natuurmonumenten gaat vanaf half november aan de slag met diverse werkzaamheden op de Brunssummerheide. Doel van de werkzaamheden is om het heide areaal te vergroten en verbindingen te maken tussen de bestaande heidegebieden. Daarvoor worden onder meer grove dennen verwijderd. Hier door ontstaat meer ruimte en dat is belangrijk voor de leefomgeving van dieren zoals de zandhagedis en de nachtzwaluw. De werkzaamheden duren de hele winter en worden mede mogelijk gemaakt door extra financiële steun van de provincie Limburg. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Natuurmonumenten Zuid-Limburg (tel. 045 – 521 25 22) of kijk op wwww.natuurmonumenten.nl/brunssummerheide.

Ruimte aan de heidegebieden
Natuurgebied Brunssummerheide is ongeveer 550 hectare groot en bestaat uit droge- en natte heide, uit vennen, uit bossen en de Roode Beek. De heidegebieden beheert Natuurmonumenten met begrazing door Schoonebeekerschapen, aangevuld met handmatig uittrekken van jonge bomen. Dit handmatig uitrekken van jonge bomen blijkt niet altijd afdoende, want vooral berken en dennen zaaien gemakkelijk uit waardoor die heidegebieden momenteel langzaam aan het dichtgroeien zijn. Natuurmonumenten wil dat dichtgroeien door bomen tegengaan en haalt daarom rondom het gebied van het Sternbachdal – in en tussen de heidegebieden – de meeste bomen weg. De vliegdennen, zo noemt men de alleenstaande grove dennen, met hun karakteristieke laaghangende takken, en de grotere zomereiken die belangrijk zijn voor bijvoorbeeld de nachtzwaluw, zullen behouden blijven.

Meer ruimte op de heide goed voor veel dieren
Door het – op specifieke plekken – weghalen van berken en grove dennen, kunnen diersoorten die op de heide leven zich weer tussen de verschillende heidegebieden verplaatsen. Van meer ruimte in deze gebieden profiteren heel veel dieren, zoals diverse insecten en de eerder genoemde zandhagedis en nachtzwaluw. Van de enkele zomereiken die ook weg moeten, worden broedstoven gemaakt voor het vliegend hert, een zeldzame keversoort die graag op de Brunssummerheide huist. Op de Tafelberg, waar de plant de gewone struikhei door het heidehaantje is aangetast, gaat Natuurmonumenten op kleine schaal plaggen om nieuwe heidegroei te stimuleren.

Geleidelijke overgang bosranden voor insecten
Om te voorkomen dat de bossen op de Brunssummerheide te veel richting de heidegebieden oprukken, worden er inhammen gecreëerd. Voor veel dieren zoals insecten is het namelijk belangrijk dat de overgang tussen bos en heide geleidelijk verloopt via een lage begroeiing door planten en struiken. Door inhammen in de bosrand te maken, krijgen struiken de kans hier te groeien en wordt een zogeheten mantelzoomvegetatie gecreëerd. Ook het creëren van deze inhammen maakt onderdeel uit van de werkzaamheden die Natuurmonumenten komende winter zal gaan uitvoeren op de Brunssummerheide.

Excursie
Later dit jaar is er een excursie op de Brunssummerheide onder begeleiding van een boswachter van Natuurmonumenten die in detail zal ingaan op de diverse werkzaamheden. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met Natuurmonumenten Zuid-Limburg (tel. 045 – 521 25 22).

foto: Geurt Besselink

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!