MAASTRICHT – Enkele maanden geleden informeerde Paul Hustinx het bestuur van TEFAF voornemens te zijn in 2015, na 17 jaar deze positie bekleed te hebben, af te treden als directeur van TEFAF. Dientengevolge en rekening houdend met de ambities van de organisatie voor de toekomst heeft het bestuur van TEFAF, ’s werelds meest vooraanstaande beurs op het gebied van kunst, antiek en design, met ingang van 1 mei 2015 Patrick van Maris aangesteld als nieuwe Chief Executive Officer.
Afgelopen zomer besprak Paul Hustinx zijn wens om af te treden met de voorzitter van het bestuur, Willem van Roijen. “Ik ben inmiddels 26 jaar in dienst van TEFAF, waarvan 17 jaar als directeur. Hoewel de jaren voorbij lijken te zijn gevlogen is dat in onze huidige wereld een lange tijd, zowel voor een mens als voor een organisatie. Het is tijd voor een frisse blik en nieuwe inzichten ”, aldus Hustinx.
Paul Hustinx is in 1953 in Roermond geboren. Hij studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Universiteit Leiden. In 1984 trad hij aan als beursmanager van de Antiquairs International & Pictura Fine Art Fair, de voorloper van TEFAF, bij de Eurohal in Maastricht. Na de oprichting van TEFAF in 1987, vroeg het bestuur van de stichting (The European Fine Art Foundation) hem of hij zich bij de organisatie wilde aansluiten. 1994 bleek met de tentoonstelling ‘Treasures from The Hermitage St Petersburg’ een cruciaal jaar te zijn voor TEFAF Maastricht. Dat er voor het eerst kunstwerken uit de Hermitage in St. Petersburg in bruikleen werden gegeven aan een organisatie anders dan een museum, bevestigde de speciale status van de beurs, en het aantal bezoekers verdubbelde. Twee jaar later werd Paul Hustinx aangesteld als directeur van TEFAF. In de periode dat hij deze functie vervulde, was hij verantwoordelijk voor de gestage ontwikkeling van TEFAF en de solide financiële positie van de organisatie. In 2007 nam hij het initiatief voor de TEFAF Leerstoel Oncologie aan het Maastricht UMC op. Vanwege zijn waardevolle bijdrage aan TEFAF en verwante initiatieven ontving Paul Hustinx in 2008 een hoge Koninklijke onderscheiding en werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij staat erom bekend zeer gesteld te zijn op zijn team in Helvoirt, waarvan veel medewerkers al meer dan twintig jaar met hem samenwerken.
Willem van Roijen, voorzitter van het bestuur van TEFAF, reageerde als volgt: “Uiteraard vinden we het jammer om afscheid van Paul te nemen. We zijn hem enorm veel dank verschuldigd voor de uitstekende reputatie die TEFAF de afgelopen jaren heeft gevestigd. Tegelijkertijd zijn we blij dat Patrick van Maris zich bij TEFAF aansluit als CEO. Met de verscheidene leidinggevende en strategische functies die hij bij Sotheby’s heeft vervuld en met meer dan 25 jaar ervaring in de internationale kunstwereld, is Patrick qua ervaring en ambities de aangewezen persoon om ervoor te zorgen dat onze organisatie vooruit blijft gaan. Vanaf het moment dat Paul ons vertelde dat hij overwoog af te treden als directeur en wij uit moesten gaan kijken naar zijn opvolger had Patrick van Maris onze voorkeur voor deze positie.”
De in Nederland geboren Patrick van Maris (53) studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam voordat hij in 1989 van start ging met zijn carrière bij Sotheby’s Amsterdam als algemeen specialist op de taxatieafdeling. In de jaren negentig, toen hij in Londen woonde en deel uitmaakte van Sotheby’s Europese netwerk, was hij verantwoordelijk voor het organiseren van meerdere belangrijke veilingen in Europa, alvorens in 1997 naar Nederland terug te keren. Daar werd hij in 2003 directeur van Sotheby’s Amsterdam. In 2006 ging hij terug naar Londen en tussen 2008 en 2012 was hij directeur van Sotheby’s Europa. Daarna was hij als Senior Director Global Initiatives verantwoordelijk voor de mondiale projecten van het veilinghuis. In deze hoedanigheid verkende hij samen met TEFAF de mogelijkheid tot het organiseren van een kunstbeurs in Beijing. Het is in deze periode dat beide partijen elkaar goed hebben leren kennen. “TEFAF streeft naar de hoogste kwaliteit, bewaakt dat continu en is ambitieus. Ik ervaar het daarom als een bijzondere eer dat het bestuur van TEFAF mij heeft benoemt als opvolger van Paul Hustinx. Ik kijk ernaar uit om per 1 mei aanstaande als CEO van deze TOP organisatie samen met het bestuur en het team in Helvoirt ervoor te zorgen dat TEFAF haar positie als ’s werelds toonaangevende kunstbeurs behoudt.”
Patrick woont met zijn vrouw en kinderen in Surrey, Verenigd Koninkrijk Deze veranderingen worden op 1 mei 2015 van kracht. Paul Hustinx gaat per 1 september 2015 met vervroegd pensioen, maar blijft bij TEFAF betrokken als adviseur.
Gerelateerde berichten:
- Nieuwe executive Chef-kok bij Bilderberg Kasteel Vaalsbroek
- De butlers: serie volgt studenten internationale butleropleiding in Limburg
- Meesterwerken Van Gogh Museum op TEFAF Maastricht 2013
- Belangrijk schilderij Van Gogh te koop op TEFAF Maastricht
- TEFAF 2014: de beurs van de primeurs
- Onbekende brieven van Piet Mondriaan te zien op de TEFAF
- Bert van Marwijk stopt als bondscoach van Oranje
- TEFAF helpt dorpelingen in Myanmar bij wederopbouw