Venlo zet stevig in op beeldbepalende evenementen

VENLO – De gemeente heeft nieuwe afspraken voor de organisatie van evenementen opgesteld. De nieuwe keuzes en uitgangspunten zijn voor de zomer in overleg met o.a. organisatoren en ondernemers gemaakt. Zo mogen beeldbepalende evenementen, die bijdragen aan het imago van de stad, vanaf 2017 rekenen op meerjarige subsidie van de gemeente.

Nieuw is ook dat de organisatie van de kermissen is opgenomen in het evenementenbeleid 2016-2019. In dat kader ontwikkelen de huidige kermissen in Venlo en Blerick zich de komende twee jaar tot één groot, beeldbepalend evenement.

Herijking evenementenbeleid
De herijking van het evenementenbeleid is voor de zomer tot stand gekomen op basis van een co-creatief proces met evenementenorganisatoren, horeca- en binnenstadondernemers en relevante overheidsdiensten. In het nieuwe beleid maakt Venlo een duidelijk onderscheid tussen beeldbepalende evenementen (die vanaf 2017 in aanmerking komen voor meerjarige gemeentelijke subsidie) en sociale evenementen. Voor beeldbepalende evenementen ligt de focus op het verstevigen van het profiel en de acquisitiekracht van Venlo. Voor sociale evenementen, die veelal plaatsvinden op wijk- en buurtniveau, blijft de gemeente een beroep doen op de betrokkenheid van de inwoners. De gemeenteraad neemt in september een besluit over het nieuwe beleid.

Beeldbepalende stadskermis
De organisatie van de kermissen maakt voortaan onderdeel uit van het evenementenbeleid. In 2018, het jaar dat Venlo 675 jaar stadsrechten heeft, krijgt de gemeente een grote stadskermis aan de Maas. Daartoe heeft het college na een scenariostudie besloten. “Het idee van een grote stadskermis is vaak genoemd tijdens onze gesprekken met ondernemers en evenementenorganisatoren. De grote kermis aan de Maas moet straks een beeldbepalend evenement worden, met een regionale uitstraling,” licht verantwoordelijk wethouder Vera Tax (Evenementen) toe. “Een dergelijk evenement trekt veel bezoekers en dat komt ten goede aan de ondernemers en horeca in de binnenstad.” Uit een evaluatie na de eerste editie moet blijken of deze kermis een jaarlijks terugkerend evenement wordt of dat het toch wenselijk blijkt om meerdere kermissen te hebben.

Kleine kermissen over twee jaar op eigen initiatief
De kermissen in de overige Venlose stadsdelen zullen in de toekomst alleen nog worden georganiseerd als daar behoefte aan is. Het kermisbezoek loopt landelijk al jaren terug, ook in Venlo. Dat komt doordat er veel concurrentie van andere evenementen is. Ook is de economische crisis van invloed geweest. Dit heeft ertoe geleid dat de gemeente de begrote inkomsten uit de kermissen al jaren niet behaald heeft. Maar het doel is hier niet het behalen van begrotingsdoelstellingen, maar het realiseren van kwalitatief goede kermissen. De oplossing daarvoor is dat inwoners zelf de regie over hun kermis pakken en zelf aansluiting zoeken bij andere evenementen in de wijk of het stadsdeel. “Het is aan de inwoners, organisaties en ondernemers van de stadsdelen zelf om te bepalen of er een kermis komt of niet”, aldus Tax. In een vijftal stadsdelen wordt al naar tevredenheid op deze manier invulling gegeven aan de kermis. “Een goed voorbeeld is Belfeld, waar de kermis al een aantal jaren met veel succes door lokale initiatiefnemers wordt opgezet. Om dit ook in andere stadsdelen mogelijk te maken, kunnen initiatieven in de komende jaren rekenen op steun van de gemeente.” Zo wil de gemeente handen en voeten geven aan het collegemotto ‘loslaten in vertrouwen’.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!
0
Laat een reactie achter of start een discussie!x