VIJLEN – In het jaar dat Vijlen 1000 jaar bestaat, wordt eenmalig een oerbier gebrouwen. Dit millenniumbier wordt in een beperkte oplage van 1000 genummerde flessen gemaakt. Zaterdag 21 mei is de presentatie van het speciaal bier en wordt bovendien de naam onthuld.
Die dag haalt Schutterij St. Jozef met de paardenwagen het bier op aan de rand van Vijlen en begeleidt deze naar Taverne & IJscafe Oud Vijlen. Rond 18.00 uur wordt het “beveiligde” biertransport verwacht bij Oud Vijlen. Vanaf dat moment is er een programma, met onder meer de veiling van de fles Vijlens oerbier met het nummer 1. De opbrengst van deze verkoop gaat naar de jeugdactiviteiten van de schutterij en de harmonie. Het Vijlense oerbier kost 8,50 euro per fles (75 cl.).
Vijlense brouwtraditie
Vijlen beschikt over een lange historie als bierbrouwend dorp. Ooit vloeide het Vijlens bier rijkelijk in en rond het dorp. Bier gemaakt van de grondstoffen die op de lokale akkers groeiden. Granen zoals gerst en spelt, net als tal van kruiden die in de ongerepte natuur destijds volop voor handen waren. En het pure bronwater van de Bermentei werd destijds zeer waarschijnlijk gebruikt bij het brouwproces.
Hooggegist bier
Brouwers van nu noemen het millenniumbier, een bier van hoge gisting. Met waarschijnlijk wat minder alcohol maar rijke aroma’s. En vooral: gezond! Want daarover waren onze voorouders het eens: een grote pot bier was goed voor lijf en leden. Nog steeds herinneren namen als I Ge Pannes en Pannisbergweg in Vijlen aan de oeroude biertraditie van het dorp. Het Pannes ofwel het Panhuis was de plek waar de pannen, de brouwketels, stonden opgesteld. Aan de hand van overgeleverde recepturen kunnen we ons ook wel een beeld vormen van de smaak van dat bier van toen. Het bier is opnieuw grotendeels gebrouwen van lokale grondstoffen en met kruiden van toen, zoals duizendblad en vlierbesbloesem. Natuurlijk van hoge gisting. De presentatie is tegelijkertijd een ode aan die Vijlense brouwers van toen die ongetwijfeld met veel passie eeuwen geleden hun dorpsgenoten een goede pot bier bezorgden.
Programma
Na een toelichting op het bier en zijn Vijlense geschiedenis door brouwster Lonneke Brouns-Dings wordt de naam onthuld en tappen de koning en koningin van Schutterij St. Jozef het eerste fust aan. Vervolgens vindt de veiling plaats van de fles Vijlens oerbier met het nummer 1. De opbrengst van deze verkoop gaat, zoals gezegd, naar de jeugdactiviteiten van de schutterij en de harmonie. Vanaf 17.30 uur is iedereen die dag welkom in Oud Vijlen aan de Vijlenberg 147 te Vijlen om de herintroductie van nabij mee te maken.