Waut Koeken (41) nieuwe intendant Opera Zuid

MAASTRICHT – Waut Koeken wordt per 3 februari 2017 benoemd tot nieuwe intendant van Opera Zuid. Hij volgt Miranda van Kralingen op die in december 2016, na twaalfeneenhalf jaar, afscheid nam van Opera Zuid. De Raad van Toezicht van Opera Zuid is zeer verheugd met deze aanstelling.

Waut Koeken is een gedreven operamaker en regisseerde producties met een brede waaier van stijlperiodes en genres, voor een groot aantal Europese operahuizen, zoals de Opéra national du Rhin, het Staatstheater Nürnberg en het Grand Théâtre van Luxemburg. Hij voerde ondermeer de regie van Die Entführung aus dem Serail (Straatsburg), Die Fledermaus (Nürnberg en Straatsburg), Salomé (Edmonton), Die lustigen Weiber von Windsor (Staatstheater Erfurt), Die Feen (Wiener Staatsoper), Offenbachs L’île de Tulipatan en Bataclan (Wiener Kammeroper) en La Princesse de Trébizonde (Saint-Etienne en Limoges), Blanche-Neige (Straatsburg en Parijs) en Nino Rota’s Aladin (Lausanne en Straatsburg), en tekende voor wereldcreaties als La Strada van Luc Van Hove (De Vlaamse Opera) en Claude Lenners‘ Der Turm (Luxemburg), waarvoor hij ook het libretto schreef. Voor zijn productie van La Vie Parisienne, die recent nog in Lausanne was te zien, werd hij door critici van Opernwelt genomineerd als Regisseur des Jahres.

Waut Koeken kwam al erg jong in de ban van Opera. Naast enkele jaren studie kunstgeschiedenis aan de universiteit van Gent en een bacheloropleiding filosofie aan de universiteit van Antwerpen, bekwaamde hij zich in de meest diverse disciplines van de podiumkunsten. Zo werkte hij onder meer als toneeltechnicus, toneelmanager, productieleider, dramaturg, assistent-regisseur en producent. Hij ontwikkelde zich uiteindelijk tot een internationaal regisseur, die ondanks zijn relatief jonge leeftijd zijn artistieke sporen al verdiend heeft.

Bij Opera Zuid was hij tweemaal te gast als regisseur. Beide keren zorgde hij ervoor dat de productie de grenzen overging. In 2011 regisseerde hij Barbe-Bleue, die overgenomen werd door de opera’s van Nancy, Nantes, Angers en Rennes en in 2016 regisseerde hij La Bohème, een productie waarmee Opera Zuid in december jl. veel succes oogstte op de bühne van het Grand Théâtre de la Ville de Luxembourg.

Bij ditzelfde theater heeft hij veel ervaring opgedaan als artistiek adviseur opera en productiemanager. Zo bracht Koeken advies uit over repertoire, casting, coproducties en programmering voor de toekomst. Hier ontwikkelde hij ook zijn creatieve talent om, ondanks krappe budgetten, inventieve producties van hoge artistieke kwaliteit te realiseren.

Guus Hoefsloot, voorzitter Raad van toezicht Opera Zuid: “De pijlers van het nieuwe beleid van Opera Zuid zijn: verrassend repertoire, onderscheidende artistieke kwaliteit, samenwerking met (Zuid-) Nederlandse en Europese gezelschappen en ruimte voor jong talent. Dit willen we realiseren vanuit een stevige basis in Brabant en Limburg. Met zijn ruime ervaring als regisseur, zijn grote kennis van het operarepertoire en zijn uitgebreide internationale netwerk past Waut Koeken uitstekend bij deze ambities.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!