Wethouder Landgraaf lost eerste stenen bij Slot Schaesberg

LANDGRAAF – De eerste partij van 10.000 bakstenen ten behoeve van de herbouw van de poorttoren bij Slot Schaesberg, wordt op dinsdag 9 juli afgeleverd. Wethouder Ramon Lucassen rijd de replica veldbakstenen hoogstpersoonlijk op een tractor het terrein op, waarmee de bouw van de poorttoren binnenkort van start kan gaan.

De herbouw van de 17e eeuwse poorttoren is een belangrijke mijlpaal voor Slot Schaesberg: het is de eerste stap in de uiteindelijke herbouw van de bouwhoeve en het kasteel, de kern van het project. Eerder dit seizoen verscheen al Brasserie Hoeve 1650 in het bezoekerscentrum en is gestart met de kinderboerderij, waar bezoekers kunnen genieten van oude regionale dierenrassen en de natuur.

Ramon Lucassen, wethouder Gemeente Landgraaf: “De levering van deze stenen markeert een historisch moment: er kan nu echt gestart worden met de herbouw van de 17e eeuwse poorttoren. Slot Schaesberg wordt, ook met de horeca en kinderboerderij, steeds meer een attractie van formaat. Bezoekers kunnen straks met een goed glas bier in de hand vanaf het terras live meekijken met de herbouw.”

Aryan Klein, projectdirecteur Slot Schaesberg: “In de zeventiende eeuw werden de stenen voor Slot Schaesberg in het veld gebakken en kreeg je stenen van verschillende kwaliteiten, waar later dan een selectie van werd gemaakt: de ene steen is geschikt voor funderingen, de ander alleen voor muren. Die wisselende kwaliteit is door Steenfabriek Zilverschoon ook in hun historische oven bereikt en de stenen voor de poorttoren zijn met de hand gevormd.  De afweging welke steen waar zal passen zal bij de herbouw van de poorttoren van Slot Schaesberg ook weer gemaakt moeten worden, omdat elke steen handwerk is. Voordat het zover is versterken we eerst de historische fundering, die over een paar maanden klaar moet zijn.”

Geïnteresseerden en pers zijn van harte welkom bij dit feestelijke moment, op dinsdag 9 juli om 14:00.

Meer informatie: www.SlotSchaesberg.nl

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!