Cultureel Platform Venlo zet in op cultuur in aandachtswijken | - Limburg Today - Toeristisch en recreatief nieuws– Limburg Today – Toeristisch en recreatief nieuws

Maastricht-Aachen Airport
21-09-2019, 12:50
 

Zonnig
19°C
gevoelstemperatuur: 20°C
luchtdruk: 1020 mb
vochtigheid: 39%
windsnelheid: 2 bft O
UV-Index: 3
zonsopgang: 07:21
zonsondergang: 19:39
Meer verwachtingen...
 
11-03-2019
Deel dit op:

Cultureel Platform Venlo zet in op cultuur in aandachtswijken

VENLO – Het Cultureel Platform Venlo heeft een meerjarenvisie opgesteld voor de komende beleidsperiode. Deze Cultuurimpuls zet vol in op kunst als katalysator voor cultuur, sociale en economische ontwikkeling in de aandachtswijken van Venlo. De gemeente Venlo heeft zich inmiddels achter de nota geschaard. Op donderdag 28 maart is er een startbijeenkomst met het culturele en maatschappelijke veld in Bibliotheek Venlo.

De Cultuurimpuls is ontstaan in samenwerking met vijf grotere basisinstellingen van de gemeente Venlo (Theater de Maaspoort, Kunstencentrum Venlo, Bibliotheek Venlo, Limburgs Museum, Poppodium Grenswerk). Het is een plan op hoofdlijnen waarvoor samen met de gemeente middelen zijn gereserveerd. In gezamenlijkheid is gekozen voor een aantal thematische programmalijnen. Die worden de komende maanden samen met partners in het culturele en maatschappelijke veld verder uitgewerkt. Op 28 maart vindt daarom een startbijeenkomst plaats, daarna volgt in april De Week van de Cultuurimpuls met themabijeenkomsten, waarin samen met het veld de verschillende programmalijnen uitgediept zullen worden. Het programma wordt het eerste jaar aangejaagd door ‘Kwartiermaker’ Sikko Cleveringa van CAL-XL, laboratorium voor kunst en samenleving. Hij was eerder ook betrokken bij de formulering van het plan.

Het Cultureel Platform Venlo heeft besloten de komende jaren veel aandacht aan de wijken in de gemeente Venlo te besteden. Uit onderzoek van de aangesloten culturele organisaties bleek dat juist in bepaalde wijken weinig gebruik wordt gemaakt van het cultuuraanbod. Omdat kunst en cultuur bijdragen aan competenties van jongeren, kwaliteit van leven voor ouderen, economische ontwikkeling en aan sociale cohesie, is het van groot belang dat iedere Venlose burger participeert. De Cultuurimpuls heeft ambities de participatie in de wijken naar een hoger niveau te krijgen in de beleidsperiode 2019-2022.

Het Cultureel Platform Venlo is een stichting waarin de directie van vijf grotere culturele basisinstellingen van Venlo zitting hebben. Het platform is opgericht om meer structuur en richting te geven aan de samenwerking tussen de verschillende organisaties.

• Startbijeenkomst Cultuurimpuls Venlo
Donderdag 28 maart van 16.00 tot 17.30 uur, Locatie: Bibliotheek Venlo
Hoe en waarom een cultuurimpuls en welke rol kan jij daarin spelen?
• Maandag 8 april van 19.30 tot 21.30 uur: Think Global – Act Local – Nieuwe aanjagers en cultuurmakers – hoe vertaal je grote maatschappelijke thema’s vanuit de wijk naar de stad en vice versa?
• Dinsdag 9 april van19.30 tot 21.30 uur: Creërend leren in je eigen leefomgeving – hoe verbind je onderwijs met creatieve uitdagingen in de eigen leefomgeving en vice versa?
• Woensdag 10 april van 19.30 tot 21.30 uur: Talentontwikkeling en nieuw publiek – hoe verbind je talenten in de wijk met voorzieningen in de stad en vice versa?
• Donderdag 11 april van 19.30 tot 21.30 uur: Lang leve de kunst – hoe verbind je kunst met gezond en gelukkig ouder worden?

Zie voor meer informatie over het programma en de locaties www.cultuurimpulsvenlo.nl (binnenkort online)


Ook in het nieuws


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin