100ste Vierdaagse begint in Limburg

MAASTRICHT / NIJMEGEN – Op zaterdag 9 juli 2016 begint het ‘voorprogramma’ van de 100ste Vierdaagse van Nijmegen. Op die dag starten in Maastricht en in de elf andere provinciehoofdsteden de ‘Stertochten’. Dit zijn etappewandelingen naar Nijmegen. Om 10:00 uur geeft Gouverneur Theo Bovens in het Gouvernement het startsein voor 35 wandelaars die vanuit Maastricht vertrekken. Vanuit heel Limburg zijn er 96 personen die één of meerdere etappes lopen. Op 14 juli bij de start van de etappe Venlo-Swolgen zal wethouder Brauer (Sport) de wandelaars uitzwaaien. In heel Nederland zijn er 1275 Stertocht-wandelaars.

Vanuit Maastricht is de tocht naar Nijmegen maar liefst 199 kilometer lang. Voor ervaren wandelaars geen probleem. Om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van de gezonde wandelsport, kon iedereen zich inschrijven voor de Stertocht voor één of meer etappes van de estafettewandeling. De totale afstand is verdeeld over 9 etappes. Drie personen lopen het gehele traject tot Nijmegen. De eerste etappe op zaterdag 9 juli is 15 km lang en loopt van Maastricht naar Strabeek. De laatste etappe wordt op zondag 17 juli gelopen.

Provincievlag en Parade
Stertocht-marsleider Annet Duits: “Met de Stertochten vanuit alle twaalf provinciehoofdsteden laten we zien dat Nederland trots is op de Vierdaagse van Nijmegen. Het is met afstand het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld! Bij de start vanuit Maastricht op 9 juli overhandigt de Gouverneur ons de Limburgse provincievlag. Die gaan we wandelend naar Nijmegen brengen, waar alle provincies op zondag 17 juli hun vlag meedragen in een grote Parade. Elke provinciale delegatie is herkenbaar aan een T-shirt met de eigen provincievlag erop. De Parade is de officiële opening van de jubileumweek van de 100ste Vierdaagse. Er lopen daar meer dan 70 nationaliteiten met hun eigen vlag mee. Wie wil daar nou niet bij zijn?”

Nationaal wandelfeest
Rond de 100ste Vierdaagse is een groot aantal extra activiteiten georganiseerd, in samenwerking met de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN) en de Stichting 100ste Vierdaagse. Ton Thomassen, bestuurslid van Stichting DE 4DAAGSE, is bij de start op 9 juli in Maastricht aanwezig. “Het is fantastisch dat alle provincies enthousiast meewerken aan deze landelijke start van de jubileumvierdaagse. Als we in de Parade straks de twaalf provincievlaggen voorbij zien komen, ontstaat er een gevoel van nationale betrokkenheid. We willen heel Nederland laten meegenieten van dit wandelfeest. Mensen die niet kunnen meewandelen, kunnen de Stertocht-lopers zaterdagochtend komen uitzwaaien bij de feestelijke start.”

De 100ste Vierdaagse wordt gehouden van 19 tot en met 22 juli 2016. Er doen 2.205 wandelaars uit de provincie Limburg mee aan de jubileumeditie; 1.238 mannen en 967 vrouwen.

Op de slotdag van de jubileum-Vierdaagse op vrijdag 22 juli is ook Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander aanwezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!