Andere Tijden: Bevrijding op locatie: Venlo

presentatrice en historicus Merel Udink ©️Martijn Gijsbertsen

HILVERSUM / VENLO – In samenwerking met de NOS presenteert Andere Tijden: Bevrijding op locatie. In deze zesdelige YouTube-serie krijgt de kijker een inkijkje in het verloop van de bevrijding van Nederland. Het verjagen van de Duitse bezetter bracht niet alleen vreugde. Het was voor veel mensen het begin van veel ellende. In persoonlijke verhalen wordt in iedere aflevering duidelijk wat de impact van de bevrijding in Nederland is geweest en wat de waarde is van vrijheid en veiligheid. Bevrijding op locatie is vanaf donderdag 17 april wekelijks te zien op het YouTube-kanaal van Andere Tijden. 

De serie richt zich op het menselijke verhaal achter de bevrijding en vertelt de verhalen van gewone Nederlanders. Van een Amsterdamse verzetsvrouw of van de dochter van een Duitse soldaat die na de oorlog met de nek wordt aangekeken, tot de slachtoffers die in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog op Texel vielen.

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat Nederland is bevrijd. Met de nieuwe serie Bevrijding op locatie willen jonge makers Merel Udink en Jonathan van den Burg (die eerder samen de serie Andere Tijden: Oorlog op locatie maakten) jongeren aansporen de impact van de oorlog te beseffen en te begrijpen dat de vrijheid die we nu kennen, niet vanzelfsprekend is. Ze willen vooral onbekende verhalen vertellen die de boodschap versterken: ‘Dit had mij ook zomaar kunnen overkomen’.

Presentator en historicus Merel Udink: “Zeker nu oorlog helaas weer dichterbij is, is het van groot belang om te realiseren hoe kwetsbaar vrijheid en veiligheid kunnen zijn.”

Aflevering 1 Bevrijding op locatie: Venlo
Nederland is niet in één keer volledig bevrijd op 5 mei 1945. De bevrijding verloopt in etappes. Het is vechten om elke meter grondgebied en soms scheelt het maar een paar kilometer of een gebied bezet of bevrijd is. Zo wordt een groot deel van Zuid-Limburg bevrijd in september 1944. Maar een paar kilometer verderop ligt Venlo vanaf oktober maandenlang aan de frontlinie. De bruggen over de Maas en het nabijgelegen vliegveld zijn een belangrijk doelwit van bombardementen. Niet voor de Duitse bezetter, maar voor de bevrijders. Té Lamers en Mariet Joordens, allebei inmiddels 93, wonen als tiener aan deze frontlinie. Zij zijn ooggetuigen van de verschrikkelijke verwoesting.

Andere Tijden: Bevrijding op locatie is een productie van de NTR.

Uitzending: Andere Tijden: Bevrijding op locatie verschijnt vanaf 17 april elke donderdag op het YouTube-kanaal van Andere Tijden.  

Foto: presentatrice en historicus Merel Udink ©️Martijn Gijsbertsen

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!