Bird Art Installation Day 2012 in LUDOK Kerkrade

KERKRADE – Onder de naam “Bird Art Installation Day 2012”, zal dit project op zondag 7 oktober 2012 wereldwijd haar hoogtepunt bereiken. Op deze dag zullen ruim 400 kunstenaars uit ruim 32 landen, hun installatie van zelfgemaakte vogels, tonen via YouTube. Dit project is in mei 2012 opgezet door Ed Hanssen uit Nunhem en wordt voor Parkstad georganiseerd door Jan Weijers in samenwerking met Wim Wilmsen, Kitty Bongers en Slavko Dujic, vanuit LUDOK, onderdeel van Stichting Kunstkring Parkstad.

Deze 4 beeldend kunstenaars uit Parkstad hebben gedurende de afgelopen weken gewerkt aan ruimtelijke vogels. Op zondag 7 oktober zullen de vogels in een installatie worden verwerkt. De visie achter dit kunstproject is verbondenheid tussen kunstenaars wereldwijd, draagvlakverbreding voor kunst en aandacht voor de natuur. Ludok heeft haar vogels het uiterlijk gegeven van paradijsvogels waarbij een verbinding van plastic afval en ijzer als vertegenwoordiging voor zwerfvuil en verloedering gestalte krijgt. De kunstmatig gecreëerde natuurlijke omgeving staat model voor de ruimtelijke beperking, welke wij mensen, de natuur om ons heen, opdringen. “Ook achter het kleurrijke uiterlijk van onze paradijsvogels, schuilt een waarheid die anders doet vermoeden”, aldus Jan Weijers, initiatiefnemer en een van de deelnemende kunstenaars.

Zo heeft Wim Willems zijn vogels van passiviteit naar polarisatie genoemd, waarbij de dreiging van aankomend geweld, verscholen zit tussen zijn kleurrijke paradijsvogels. Een andere creatie beziet de combinatie “afval en natuur” achterovergezakt tussen de vingers door en staat voor het “doofpotprincipe”. De vogels van Slavko geven een vredig beeld aan het geheel doch de anarchie zit verscholen tussen het gebladerde. De “finishing tough“ wordt geleverd door Kitty Bongers. Zij verwerkt het afval, in dit geval plastic zwerfvuil, op gepaste wijze en geeft zo de verbinding op kunstzinnige wijze weer tussen mens en natuur.

“Zwerfvuil en vooral plastic, onachtzaam gedumpt in onze leefomgeving, heeft in elk geval een gegarandeerde lange houdbaarheidsdatum” aldus Kitty.

“Wereldwijd zal het evenement op hetzelfde moment en tijdstip plaatsvinden. In Kerkrade wordt op zondag 7 oktober om 12.00 uur, het project geuploaded naar YouTube en worden de deuren van LUDOK officieel vanaf 13.00 uur open gesteld voor genodigden, mede kunstenaars, vrienden en bekenden van de deelnemende kunstenaars. Iedereen is welkom en voor een hapje en een drankje wordt zorg gedragen” aldus de deelnemende kunstenaars.

LUDOK is te vinden aan de Hamstraat 211 te Kerkrade (West) en wordt die dag open gesteld van 13.00 tot 17.00 uur. Parkeren kunt u in de tegenover het pand gelegen wijk “De Gracht”. Wij verzoeken dit niet te doen in de Hamstraat. Ook zijn er enkele beperkte parkeerplaatsen direct aan en om het pand zelf doch hier telt “vol is vol“. Meer info over het project of over de dag kunt u krijgen via Jan Weijers, 045-5451107 of 06 18298256.

De meest complete toeristische en recreatieve website van Limburg en de euregio!